Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 15:27 |

U općini Centar počeo s radom centar za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić i predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju "Colibri" Aida Hrnjić potpisali su danas, u adaptiranim i prilagođenim prostorijama u Ulici Valtera Perića 3, ugovor o partnerstvu s ciljem implementacije projekta "Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju" čime je ozvaničen i početak rada tog centra.

To udruženje osnovali su roditelji s područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ujedno će biti i implementator tog projekta.

Iz Općine Centar saopćeno je da je potpisivanju ugovora prisustvovao potpredsjednik FBiH Milan Dunović i pohvalio opredijeljenost Općine Centar da se uhvati u koštac s problemima koji nisu riješeni na nivou države.

- Kad država zakaže, bez obzira na koji nivo vlasti mislimo, onda često imamo nevladin sektor koji priskoči u pomoć i popuni praznine koje država nije uspjela. Meni je zadovoljstvo da je Udruženje "Colibri" pokrenulo inicijativu u dijelu u kojem je država zakazala, kad su u pitanju najranjivije kategorije društva, naša djeca. Posebno je zadovoljstvo što je Općina Centar prepoznala značaj i dala maksimalnu finansijsku podršku tom projektu - kazao je Dunović.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić istakla je važnost brige o djeci s poteškoćama u razvoju.

- Važan trenutak je kad prepoznamo potrebe djece s poteškoćama u razvoju. Moramo posvetiti pažnju toj djeci jer oni je zaista trebaju. Ovo je divan primjer da pokažemo svima da možemo, želimo i hoćemo da sudjelujemo u dobrim i humanim projektima - dodala je Babić.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić naglasila je da je Općinsko vijeće Centar dalo punu podršku realizaciji tog projekta.

- Uime Općinskog vijeća i svoje ime izražavam zadovoljstvo zbog početka rada tog značajnog centra. Snaga jednog društva se ogleda u tome koliko je sposobno da se skrbi i brine o svojim najranjivijim građanima. Mislim da je Općina Centar pokazala odgovornost i snagu realizacijom ovog projekta. Dužni smo brinuti o djeci s poteškoćama u razvoju i pomoći njihovim roditeljima koji svakodnevno vode bitku za svoju djecu - kazala je Karačić.

Predsjednica Udruženja "Colibri" Aida Hrnjić zahvalila je načelniku Ajnadžiću, službama Općine Centar i  Općinskom vijeću što su od početka imali razumijevanja za jedan takav projekt.

- Ovaj centar prijeka je potreba za našu djecu. Cilj projekta je da olakša funkcioniranje i porodice, aprvenstveno da pomogne djeci s poteškoćama u razvoju. Ovo je prvi projekt u Kantonu Sarajevo ovakvog tipa, ali i mnogo šire - naglasila je Hrnjić.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju godinama stavlja u fokus aktivnosti.

- Puno je dobrih projekata na koje možemo biti ponosni, ali ovo danas spada u jedan od prioritetnih projekata koji je ponos i zasluga i općinske administracije i Općinskog vijeća. Danas su glavni junaci naša djeca koja imaju potrebu za ovakvim centrom i njima moramo biti posvećeni. Želimo djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama poboljšati kvalitetu života da bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva. Želimo biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u ovu aktivnost i da zajedno učinimo sve da naša djeca imaju dobru budućnost. Udruženje „Colibri“ osnovali su roditelji čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ko bi drugi bolje od njih štitio interese ove djece - naglasio je Ajnadžić.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana