Regija     | 24.01.2018. 13:55 |

Slovenski javni službenici štrajkaju zbog plaća

FENA Agencije

LJUBLJANA, 24. siječnja (FENA) - Oko deset tisuća javnih službenika u Sloveniji štrajka u srijedu tražeći povećanje plaća i ukidanje mjera štednje uvedenih 2012., no vlada njihove zahtjeve odbija tvrdeći da bi to vratilo Sloveniju u pretkrizno stanje.

Po podacima sindikata, štrajka oko deset tisuća zaposlenih u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, dio državne uprave i djelatnici carine, zbog čega je nešto usporen prelazak granice teretnih vozila.

Štrajk se najviše osjetio u bolnicama gdje su odgođene neke operacije te u školstvu i obrazovanju jer je smanjen opseg rada u vrtićima, školama i na fakultetima.

Prosvjednici su svoje zahtjeve iznijeli pred zgradama vlade i parlamenta, gdje se okupilo skoro dvije tisuće sindikalnih aktivista, prenosi Hina. 

"Želimo da nam vratite ono što ste nam uzeli i da poštujete ono što je već dogovoreno. Jučer smo molili, danas zahtijevamo, a sutra ćemo uzeti sami", rekla je Lidija Jerkić, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Slovenije (ZSSS), najbrojnije sindikalne udruge.

Sindikalci kažu da su zbog mjera štednje radnici prosječno gubili jednu plaću godišnje i da za restrikcije više nema opravdanja jer Slovenija zadnje četiri godine ostvaruje rast. BDP je 2017. porastao za 4,4 posto, dok je za ovu godinu predviđen rast od 3,9 posto.

Predsjednik sindikata javnih službenika Jakob Počivalšek kazao je da javni sektor očekuje da se plaće povećaju za najmanje 16 posto, unatoč navodima vlade da je to pretjerano i da bi ugrozilo makroekonomsku stabilnost i fiskalnu konsolidaciju koju treba nastaviti.

Potporu štrajku svojim je nastupom iskazao i Josef Krejbych, tajnik Europske konfederacije sindikata javnog sektora za srednju i jugoistočnu Europu, rekavši da je plaće za javni sektor u Sloveniji i Europi potrebno vratiti na pretkriznu razinu, za najmanje 10 posto.

Sa sindikalnim aktivistima razgovarao je predsjednik parlamenta Milan Brglez, član stranke premijera Mire Cerara.

Cerar je u ponedjeljak u parlamentu kazao da je za nastavak dijaloga sa sindikatima, ali da su njihovi zahtjevi pretjerani jer se radi o golemoj svoti o skoro milijardu eura godišnje, što bi ugrozilo javne financije i Sloveniju vratilo u pretkrizno razdoblje.

Jednodnevni štrajk dijela javnog sektora dio je najavljenih prosvjeda i štrajkova protiv politike plaća sadašnje vlade, a do sredine veljače najavljeno ih je još nekoliko. Štrajkat će među ostalima i policija, te zaposleni u školstvu.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana