Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 14:26 |

Potpisan Memorandum u vezi izgradnje Doma za penzionere kod Pionirske doline

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić, direktor KJKP Park Alen Ramić i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas su potpisali Memorandum o razumijevanju kojim su iskazali opredjeljenost za zajedničku realizaciju projekta izgradnje i budućeg korištenja Doma za penzionere na lokalitetu Pionirska dolina gdje se nalazi devastirani objekat bivšeg Diskotona.

Direktor Ramić je naglasio da je preduzeće „Park“ spremno sarađivati s Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture KS i Općinom Centar u svom punom kapacitetu jer sve aktivnosti koje provodi isključivo su u korist građana.

- Ovo je nastavak aktivnosti koje smo ranije započeli s resornim ministarstvom i Općinom Centar, a u cilju izgradnje doma za penzionere, prostora u kojem će se naši najstariji sugrađani ugodno i lijepo osjećati. Okruženje Pionirske doline je idealno za izgradnju jednog takvog objekta - dodao je Ramić.

Ministar Hasanspahić je kazao da će Kanton Sarajevo pružiti maksimalnu podršku u realizaciji ovog izuzetno značajnog projekta.

- Devastirani objekat bivšeg Diskotona nema nikakvu svrhu, a prostor se može iskoristiti na pravi način. Zemljište je državno vlasništvo, odnosno vlasništvo Kantona Sarajevo s upisanim pravom korištenja preduzeća „Park“. Skupština KS je ta koja treba dati saglasnost da se navedeno zemljište ustupi Općini Centar, a s obzirom na značaj izgradnje jednog takvog objekta, mislim da neće biti problema da se to realizira - pojasnio je Hasanspahić.

Načelnik Ajnadžić je istakao da Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica želi riješiti problem nedostatka adekvatnih objekata za trajni boravak osoba starije životne dobi, te da je u tom smislu započela pripremne aktivnosti s ciljem izgradnje dva ovakva objekta.

- U narednom periodu želimo izgraditi dva doma za penzionere, jedan na lokalitetu bivšeg Diskotona, a drugi u okruženju Kantonalne javne ustanove „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba“ u Nahorevskoj ulici 195 (nekadašnja bolnica ''Dr. Ernest Grin''). Kada je riječ o lokalitetu Pionirske doline, predmetno zemljište je državna svojina s upisanim pravom korištenja u korist preduzeća „Park“. Navedeno zemljište predstavlja uži obuhvat za izgradnju planiranog sadržaja, dok će sama građevinska parcela za izgradnju Doma penzionera biti definirana naknadno. Ovo je prvi korak u realizaciji ovog projekta, slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole. Naknadno će se potpisati ugovor kojim će biti definirane obaveze i prava, ali i vlasnička struktura budućeg objekta - zaključio je Ajnadžić, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Svečano otvoreni radovi na izgradnji Nacionalnog BiH taekwondo centra u Livnu

Otvaranje Pastoralno-socijalnog centra Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Lugu pokraj Kiseljaka

U povodu Dana grada Konjica svečano otvoren Centar za pružanje usluga građanima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu