Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 12:42 |

U ljubljani okrugli sto o evropskim integracijama zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

LJUBLJANA, 24. januara (FENA) - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), u okviru ciklusa „Zapadni Balkan i EU“, organizirat će u petak u Ljubljani međunarodni okrugli sto "Zapadni Balkan i evropske integracije – iskustva i perspektive".

Bugarska je sa 1. januarom preuzela predsjedavanje Evropskom unijom. Očekivanju su da Republika Makedonija i Republika Grčka riješe sporno pitanje u vezi imena Republike Makedonije što je uvjet grčke strane za ulazak te države u NATO, kasnije u EU.

Samit EU je predviđen 18.maja u Sofiji s namjerom da se u fokus ponovno postavi zapadni Balkan i pošalje snažna poruka EU preostalim državama zapadnog Balkana, koje kandidiraju za članstvo u EU. Ovaj sammit biće sličan summitu u Solunu 2003.godine, kada je također poslana snažna poruka o evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana.

O tim i drugim pitanjima će na okruglom stolu govoriti dr. Igor Šoltes, slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu (Skupina Zelenih/Evropskog slobodnog saveza), potpredsjednik Delegacije pri stabilizacijsko-asocijacijskom parlamentarnom odboru EU-Srbija i izvjestilac EP za Kosovo prof. dr. Gregor Virant, bivši potpredsjednik Vlade Republike Slovenije i ministar za javnu upravu i unutarnje poslove, bivši predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije (Parlamenta), Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, mr.sc. Milorad Panjević, advokat iz Beograda, Srbija doc. dr. Dragi Raškovski, generalni sekretar Vlade Republike Makedonije. 

Pred okruglim stolom predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo će uručiti visoko priznanje evropskog pokreta "Evropski prijatelj BiH i zapadnog Balkana" slovenskom eurozastupniku dr. Igoru Šoltesu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

IFIMES - Akademiku Mirku Pejanoviću uručeno priznanje za životno djelo

Komšić na IFIMES-u: BiH se mora kretati ka NATO-u, to je najpametniji put

Razgovori o unapređenju saradnje Univerziteta u Sarajevu i IFIMES-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta