Kultura     | 23.01.2018. 20:00 |

Izložba slika Katarine Polić - Pipal otvorena u Galeriji 'Roman Petrović'

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Izložbe slika umjetnice Katarine Polić - Pipal večeras je otvorena u Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu.

Po riječima historičarke umjetnosti Lejle Bušatlić, opus Katarine Polić-Pipal, predstavljen kroz crteže, akvarele i slike, ikonografskim sadržajem je povezan u tri ciklusa: meditativni pejzažni motivi, ženska figura interpretirana kroz motive materinstva, šumskih vila i vodenih nimfi, te ratne scene iz skloništa obilježene osjećajem tjeskobe i beznađa.

Autorica je izjavila da joj je ovo prva izložba, te da su je i sada drugi nagovorili i obavili većinu priprema za izložbu.

- Mislila sam da nemam ništa za izložiti jer sam poklonila sve što sam radila, ali smo uspjeli prikupiti dovoljno. Mnogi crteži nastali su tokom rata jer me tada to smirivalo - rekla je Polić-Pipal.

Katarina Polić-Pipal rođena je 1930. u Tuzli gdje je završila osnovnu školu. Godine 1951. upisuje Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Predraga Furtule, a nakon dvije godine prelazi na odsjek grafike kod profesora Petra Šaina. Upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beogradu odsjeku grafike kod profesora Mike Petrova, a diplomirala je 1961. Članica Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1963. 

Sve radove s izložbe ta umjetnica će pokloniti Udruženju likovnih umjetnika BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo