Regija     | 23.01.2018. 17:26 |

Sutra štrajk dijela javnog sektora u Sloveniji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 23. siječnja (FENA) - Jednodnevni štrajk dijela javnog sektora održat će se u Sloveniji u srijedu, potvrdio je u utorak predsjednik sindikata javnih službenika Jakob Počivalšek, rekavši da je štrajk neizbježan jer im vlada nije uputila poziv na pregovore o njihovim zahtjevima za povećanjem plaća.

Ministar za javnu upravu i glavni vladin pregovarač Boris Koprivnikar kazao je da je štrajk neopravdan, a zahtjevi sindikata preveliki.

Po njegovim riječima, ti bi zahtjevi troškove za plaće javnih službenika na godišnjoj razini povećali za više od 990 milijuna eura, a planirani rast mase plaća u javnom sektoru za ovu godinu iznosi 4,4 posto.

Vlada vrijeme provedeno u štrajku zaposlenima neće platiti, kazao je Koprivnikar.

Sutrašnji štrajk prvi je od četiri štrajka djelatnika u javnom sektoru najavljena za kraj ovog i početak idućeg mjeseca, prenosi Hina.

U srijedu se očekuje štrajk 20 granskih sindikata. Najviše restrikcija najavljeno je u zdravstvu zbog štrajka zaposlenih u 120 zdravstvenih ustanova, a ograničen rad bit će i u vrtićima, te na fakultetima, socijalnim službama i dijelu javne uprave.

U štrajku će biti i veterinari, farmaceuti, knjižnice, dio osnovnih i srednjih škola, te neke kulturne ustanove, poput kazališta i muzeja. Smanjenim tempom radit će i odjeli javne uprave po općinama i neke druge službe.

Zdravstvene ustanove objavile su da će unatoč štrajku punu zdravstvenu zaštitu pružati u hitnim slučajevima, te za maloljetne pacijente i osobe iznad 65 godina života.

Zbog štrajka zaposlenih službenika i pomoćnog osoblja u srijedu će stanku u zasjedanju imati i zastupnici u parlamentu. Sindikati u štrajku najavili su za srijedu popodne prosvjedno okupljanje u središtu Ljubljane, pred zgradom parlamenta i pred sjedištem vlade.

Premijer Miro Cerar izjavio je u parlamentu u ponedjeljak, odgovarajući na zastupnička pitanja, da je njegova vlada za povećanje plaća učinila više nego prijašnje, ali da ne može pristati na "enormne" zahtjeve za povećanje plaća, te da tijekom štrajka ne očekuje kaos ni nerede.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Članovi Vlade KS zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata u KS od oko 100 miliona KM

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana