Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 23.01.2018. 16:20 |

Velike snježne padavine u Davosu tokom okupljanja svjetskih lidera

FENA Internet

DAVOS, 23. januara (FENA) – Globalna ekonomija i geopolitičke tenzije su pale u sjenu problema sa kojim su se danas suočili organizatori Svjetskog ekonomskog foruma u Švicarskoj, javlja Reuters.

Naime, velike snježne padavine prijete da bukvalno zatrpaju mjesto održavanja događaja na kojem su prisustvo najavili lideri poput Donalda Trumpa, predsjednika SAD-a.

Davos je visoko u švicarskim Alpama, pa su mnogi od 3.000 učesnika Foruma imali velike probleme da stignu do odredišta. Jedan dio glavne željezničke komunikacije je bio zatrpan lavinom, pa su mnogi morali autobusima i helikopterima doći do mondenskog skijališta.

Neki sastanci su već otkazani, a zvaničnici, poslovni ljudi i gosti se bore sa visokim snijegom pri kretanu unutar velikog kompleksa gdje se održava skup. Šef odjela za odnose sa javnošću Foruma Adrian Monck je rekao da su ovo najveće padavine tokom održavanja foruma u posljednjih 18 godina.

-  Do sada niko nije otkazao dolazak zbog toga - rekao je.

Ovogodišnji forum u Davosu se održava u sjeni velikih razmimoilaženja između politika SAD i tradicionalnih saveznika u Evropi, te sve češćih sukobljavanja o ulozi Rusije i Kine na globalnoj političkoj sceni.

Dolazak Trumpa u Davos je, kako navodi Reuters, prilika da se evropski zvaničnici suoče sa njegovom izolacionističkim stavovima.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Papa čelnicima u Davosu: Gledajte dalje od profita kako biste izliječili 'ranjeni svijet'

Plenković: U EU-u postoji svijest o potrebi jačanja obrambenih kapaciteta

Lajčak: EU i SAD su na istoj strani kada je riječ o zapadnom Balkanu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'