Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 13:28 |

Vlada RS: Nova diplomatsko-konzularna predstavništva samo uz prethodnu analizu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23. januara (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas Informaciju o inicijativi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u vezi s jačanjem saradnje sa zemljama Južne Amerike.

Entitetska vlada je stava da, kako je saopćeno, postoji potreba da se jača ekonomska saradnja sa svim zemljama, uključujući i zemlje Južne Amerike, ali da osnivanju novih diplomatsko-konzularnih predstavništava treba nužno prethoditi detaljna analiza njihove opravdanosti s različitih aspekata.

U Vladi RS-a smatraju da osnivanje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava treba da se realizuje u okviru postojećih finansijskih resursa, što podrazumijeva izradu analize opravdanosti s različitih stanovišta (uključjujući i ravnomjernost geografske zastupljenosti) postojeće diplomatsko-konzularne mreže BiH i prijedlog eventualne preraspodjele resursa u slučaju potrebe za novim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Zaduženo je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a da o predmetnom zaključku informiše Ministarstvo vanjskh poslova BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'