Kultura     | 23.01.2018. 13:28 |

Povijesno područje - Crkva sv. Mitre proglašeno nacionalnim spomenikom BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Radoje Vidović i članovi Amir Pašić i Goran Milojević donijeli su na ovosedmičnoj sjednici odluku o proglašenju povijesnog područja - Crkva sv. Mitre sa starim grobovima u Ravnom nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju kulturnog pejzaža - memorijalni kompleks Muzej "25. Maj" u Drvaru nacionalnim spomenikom BiH, a izmjene se odnose na uvrštenje mjesta i ostataka Spomenika žrtvama fašizma.

Pored toga, članovi Komisije donijeli su i odluke kojima se utvrđuje da tri dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom BiH i to Turbe Sefer-paše Alikadića s mezarjem u selu Kamenica u općini Ilijaš, Lokalitet Vile Božić u Banjoj Luci i Javna česma Careve vode na Palama.

Na sjednici su razmotreni i prijedlozi za pokretanje postupka izmjena i dopuna odluka za četiri dobra i zaključeno je da se po Poslovniku o radu Komisije pokrene postupak izmjena i dopuna odluke za sva četiri dobra.

Radi se o kulturnom pejzažu - Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice u Bihać, graditeljskoj cjelini - Memorijalni kompleks Šušnjar u Sanskom Mostu, mjestu i ostatku graditeljske cjeline - Sinan-begove džamije (džamije Sinan-bega Boljanića) u Čajniču te povijesnoj građevini - Vila Emericha Pascola u Banjoj Luci.

Uz članove Komisije sjednici su prisustvovali i zamjenik ambasadora Republike Turske u BiH, predstavnica ambasade Francuske i predstavnica Ureda visokog predstavnika u BiH, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komisija PSBiH - Javno saslušanje članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana