Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 12:50 |

SDPBiH se povlači iz razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) odlučila se povući iz daljnjih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, koje organiziraju Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD-a, uz ekspertsku pomoć OHR-a.

- Razlog je što su SDA i HDZ jasno pokazali da su spremni blokirati čak i rad Parlamenta Federacije BiH, kako bi spriječili da se uopšte raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetanu provedbu izbora - navodi SDPBiH u saopćenju za javnost.

Kako se u saopćenju navodi, "evidentno je da SDA i HDZ i ove razgovore, koji traju već nekoliko mjeseci, zloupotrebljavaju".

- Njihov jedini cilj je kupovati vrijeme i osigurati da se nikakvo rješenje ne pronađe. Jedino ovim strankama odgovara situacija da se u izbornu kampanju uđe sa neizvjesnošću da se vlast nakon izbora uopšte može formirati - smatra SDPBiH.

Iz ove partije upozoravaju da više ne žele učestvovati "u farsi koju režiraju SDA i HDZ", navodeći da su današnjom odlukom da pokušaju blokirati Parlament FBiH pokazali čvrst savez, "kojem je cilj opstanak na vlasti po svaku cijenu, čak i po cijenu da se građanima onemogući da biraju vlast kakvu oni žele".

- Očito je da SDA i HDZ od cijele BiH namjeravaju napraviti novi 'slučaj Mostar', u kojem već deset godina nema izbora, ali u kojem su SDA i HDZ u tom periodu potrošili pola milijarde KM iz budžeta ovog grada, bez ikakve kontrole i bilo čije odluke - navodi se. 

Iz SDP-a BiH ističu da izuzetno cijene napore i dobru volju svih predstavnika međunarodne zajednice, "ali očito je kako je ta njihova dobra volja i spremnost da pomognu, zloupotrebljena od onih političkih snaga koji su spremni srušiti čak i demokratski poredak države BiH, kako bi sačuvali vlast i moć".

- Pozivamo ih da podrže sve demokratske snage u BiH u nastojanju da rješenje ovog pitanja pronađemo u institucijama ove države, u skladu sa Ustavom i zakonima, i što je najvažnije, voljom svih građana BiH - navodi se u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'