Svijet     | 23.01.2018. 13:21 |

Južna Koreja podnosi peticiju WTO-u zbog američkih tarifa

FENA Internet

SEUL, 23. januara (FENA) - Južnokorejski ministar trgovine izjavio je u utorak da njegova zemlja planira podnijeti peticiju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog  "nepoštenih mjera zaštite američkog tržišta od mašina za veš i solarnih ćelija južnokorejske proizvodnje".

Ministar trgovine Kim Hyun-chong izjavio je nakon vanrednog sastanka vlade da će Južna Koreja podnijeti peticiju zbog nepoštenih mjera, pozivajući se na američke mjere zaštite od uvoznih mašina za veš i solanih ćelija.

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je preporuke Komisije za međunarodnu trgovinu da uvede visoke antidampinške tarife na uvoz velikih mašina za pranje i solarnih ćelija i modula, uglavnom od južnokorejskih proizvođača kao što su Samsung Electronics i LG Electronics.

Kim je izjavio da će se južnokorejska vlada aktivno baviti tim potezom, naglašavajući da će vlada "dobiti peticiju podnesenu WTO-u", uzimajući u obzir ranije slučajeve.

Samsung i LG izvezli su velike mašine za veš u vrijednosti  milijardu dolara u 2016. godini.Južnokorejski proizvođači solarnih panela izvezli su ukupno 1,3 milijarde dolara vrijednih solarnih ćelija i modula u istoj godini, kao treća sila na tom tržištu u Sjedinjenim Državama, prenosi Xinhua.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Washington ima obavještajne podatke koji potvrđuju podgovornost Islamske države za napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo