Ekonomija     | 23.01.2018. 11:27 |

BiH uskoro punopravna članica WTO-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Bosna i Hercegovina uskoro bi trebala postati punopravna članica Svjetske trgovačke organizacije (WTO), zaključeno je nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i delegacije WTO predvođene ambasadorom u Misiji Bugarske pri WTO u Ženevi i predsjedavajućim WTO Radne grupe za BiH Atanasom Paparizovim.

Ovo bi mogao biti historijski čin za BiH, ocjenjeno je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i to nakon što su otklonjene ključne prepreke te su u fazi posljednji koraci za pristupanje WTO-u, a tokom narednog mjeseca uslijedit će završni pregovori s Brazilom, Ukrajinom i Rusijom.

- Ukrajini i Brazilu već smo dali finalnu ponudu i tu više ne vidimo nikakve prepreke. Kada je Rusija u pitanju, ovih dana ćemo u proceduru uputiti pripremljenu Odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, i o tome ih obavijestiti što bi u ovom trenutku bilo dovoljno - istaknuo je Šarović.

Izrazio je očekivanje da će dobiti pozitivno mišljenje entiteta na Odluku kako bi ona vrlo brzo mogla biti razmatrana i usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Delegacija WTO ocijenila je da je BiH u zadnje vrijeme napravila veliki progres u pregovorima i ispunjavanju uvjeta za članstvo u WTO.

- Posvećenost ministra Šarovića ovom procesu dovela je do toga da sada možemo govoriti o tome da je pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji veoma blizu i s te strane BiH će imati našu punu podršku - kazao je ambasador Paparizov.

Sastanci Radne grupe u Ženevi bit će održani u februaru i maju, a Paparizov je izrazio optimizam da će konačna odluka o punopravnom članstvu BiH u WTO biti donesena krajem jula.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom