Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 10:26 |

Medicinari u RS-u pripremaju generalni štrajk i krivične prijave

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23.januara (FENA) - Iz Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske (RS) su, osim priprema za organiziranje generalnog štrajka, najavili i krivične prijave protiv svih odgovornih osoba javnih zdravstvenih ustanova zbog, kako navode, utaje poreza, povrede osnovnih prava radnika i prava na sindikalno organiziranje i djelovanje.

Najavili su i zahtjev za ocjenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o plaćama zaposlenih u oblasti zdravstva i Pravilnika o osnovama standarda i normativa zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara u RS-u su još u decembru prošle godine tražili od Vlade RS-a povećanje plaća za 25 posto.

U obrazloženju ovog zahtjeva su podsjetili da su zarade značajno umanjene 2009. usvajanjem Zakona o plaćama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva te zatim i odlukom da se naknade za topli obrok, zimnicu, ogrjev i regres uračunavaju u iznos osnovne plaće.

-Početkom 2017. godine stupile su na snagu izmjene i dopune navedenog zakona kojima su plaće u zdravstvu ponovo umanjene smanjenjem naknade za minuli rad, a čime su računajući od 2009. godine zarade doktora medicine ukupno umanjene za oko 52 posto - tvrdili su u decembru predstavnici ova dva sindikata.

Upozorili su i da postojeći izuzetno težak socijalni i ekonomski položaj doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara te njihove niske zarade bitno utiču na porast ekonomskih migracija najstručnijih zdravstvenih kadrova .

Na njihove zahtjeve niko od nadležnih nije reagirao, zbog čega su se odlučili na pripreme za generalni štrajk radnika u javnim zdravstvenim ustanovama, a sve ukoliko Vlada RS-a do početka štrajka ne prihvati socijalni dijalog sa strukovnim sindikatima i pristupi pregovorima o povećanju plaća.

-Odluka o organiziranju štrajka nije naš izbor, nego je posljedica nesposobnosti vlasti da organizuje racionalnu, ekonomičnu, efektivnu i efikasnu javnu zdravstvenu službu - navode iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Sindikat BHRT-a - Ako se ne riješi stanje, pokrenut ćemo procedure za zaštitu prava uposlenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo