Svijet     | 23.01.2018. 09:42 |

Američki Kongres usvojio prijedlog budžeta, prekinuta blokada vlade

FENA Internet

WASHINGTON, 23. januara (FENA) - Američki Kongres usvojio je prijedlog budžeta koji ima za cilj okončanje trodnevne blokade rada vlade, nakon čega je predsjednik Donald Trump  potpisao usvojeni budžet.

Zastupnički dom je s 266 naprema 150 glasova usvojio prijedlog za ponovno pokretanje savezne vlade i produženje njenog finansiranja do 8. februara, nakon što je Senat otvorio put za usvajanje zakonodavstva. 

Trenutno finansiranje vlade isteklo je u petak u ponoć nakon što Senat nije uspio odobriti prijedlog budžeta koji je usvojio Zastupnički dom.  

Demokrati su se nadali da bi mogli iskoristiti blokadu finansiranja vlade kao sredstvo pritiska za usvajanje prijedloga zakona o imigraciji, dok Republikanci i Trumpova administracija insistiraju da neće biti pregovora o imigraciji dok Demokrati ne daju dovoljan broj glasova za ponovno pokretanje rada vlade.

Blokada je probijena nakon što su čelnik senatske većine Mitch McConnell i demokratski lider Chuck Schumer u ponedjeljak postigli sporazum o imigraciji. McConnell  je pružio uvjeravanja da će Senat prihvatiti prijedlog o imigraciji narednog mjeseca koji razmatra zaštitu mladih migranata koji su ušli u Sjedinjene Države kao djeca, poznati kao "sanjači".

Trump navodi u izjavi za javnost da će njegova administracija raditi na "rješenju problema veoma nepoštene, ilegalne imigracije" kada se nastavi finansiranje vlade.

- Mi ćemo donijeti dugoročni prijedlog o imigraciji ako to bude dobro za našu zemlju - izjavio je američki predsjednik.

Trodnevna blokada, prva od 2013., bacila je sjenu nad prvom godišnjicom Trumpovog predsjedničkog mandata u subotu i prinudila ga je da otkaže planirano putovanje tokom vikenda u svoju vilu u turističkom mjestu Mar-a-Lago na Floridi.

Trump, međutim, još planira otputovati u Davos na Svjetski ekonomski forum (WEF) u ovoj sedmici ukoliko vlada ponovo nastavi s radom kako se i očekuje, saopćila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

- Ukoliko se stvari budu odvijale kako se i očekuje po pitanju ponovnog rada vlade, predsjednička delegacija će napustiti zemlju sutra, i predsjednik će nastaviti s putovanjem u ovoj sedmici - izjavila je  Sanders na redovnom brifingu za novinare, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Washington ima obavještajne podatke koji potvrđuju podgovornost Islamske države za napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo