Magazin     | 23.01.2018. 08:55 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. siječnja (FENA) - 

- 1516. Umro Fernando II., kralj Aragonije od 1479., koji je sa ženom Izabelom I., kraljicom Kastilje od 1474, ujedinio te dvije glavne pirinejske države od kojih je kasnije nastala Španjolska.

- 1556. U Kini se dogodio potres koji je ubio najviše ljudi u povijesti. Procjenjuje se da je poginulo čak 830.000 stanovnika. Dogodilo se to u pokrajini Shaanxi u središnjoj Kini.

- 1783. Rođen francuski pisac Marie-Henri Beyle, poznat pod pseudonimom Stendhal, začetnik velike književne epohe francuskog realizma.

- 1793. Rusija i Pruska sporazumjele se o drugoj podjeli Poljske.

- 1806. Umro engleski državnik William Pitt Mlađi, koji je u 24. godini, 1783., postao najmlađi premijer u povijesti Velike Britanije. Vodio ekspanzivnu kolonijalnu politiku, učvrstio britansku vlast u Indiji, a u Europi bio glavni organizator koalicija protiv revolucionarne i Napoleonove Francuske.

- 1832. Rođen francuski slikar Edouard Manet, preteča impresionizma i začetnik novog likovnog izraza koji je označio prekretnicu u francuskom i europskom slikarstvu.

- 1857. Rođen Andrija Mohorovičić, hrvatski geofizičar, ali i istaknuti znanstveni djelatnik na području meteorologije i seizmologije, s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

- 1878. Tijekom rusko-turskog rata Britanija, na zahtjev sultana Abdul Hamida II., poslala svoju flotu u Konstantinopolj.

- 1920. Nizozmeska odbila da saveznicima izruči bivšeg njemačkog cara Wilhelma II., koji je po abdikaciji u studenom 1918. emigrirao u Nizozemsku.

- 1928. Rođena francuska filmska glumica Jeanne Moreau, koja se proslavila u filmovima francuskog novog vala nakon Drugog svjetskog rata.

- 1931. Umrla ruska balerina Ana Pavlova, najveća umjetnica klasičnog baleta početkom 20. stoljeća. Karijeru počela u Petrogradu s Vaclavom Nižinskim u Ruskom baletu Sergeja Đagiljeva.

- 1943. Britanska Osma armija pod zapovjedništvom feldmaršala Montgomerya zauzela, u Drugom svjetskom ratu, Tripoli u Libiji.

- 1944. Umro norveški slikar Edvard Munch, jedan od začetnika ekspresionističkog likovnog izraza, autor čuvene slike "Krik".

- 1989. Umro španjolski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih umjetnika 20. stoljeća.

- 1997. Madeleine Albright položila zakletvu kao prva žena državna tajnica SAD-a, čime je postala najviše rangirana žena u povijesti američke vlade. Tu funkciju obavljala je tijekom druge Clintonove izborne pobjede.

- 2000. Više od milijun demonstranata prošlo kroz centar Madrida prosvjedujući zbog eskalacije nasilja baskijske separatističke grupe ETA, u čijim je nasilničkim akcijama tijekom 32 godine ubijeno oko 800 ljudi.

- 2002. U pakistanskom gradu Karachiju kidnapovan, a kasnije i ubijen dopisnik američkog Wall Street Jornala Daniel Pearl, koji je istraživao islamske militantne grupe u toj zemlji.

- 2002. Umro jedan od najpoznatijih francuskih i svjetskih sociologa Pierre Bourdieu, pokretač pravca kritičke sociologije novog doba, kritičar neoliberalizma i globalizacije.

- 2005. Umro Johnny Carson, američki komičar koji je gotovo 30 godina vodio najpopularniju televizijsku emisiju "Večerašnji šou".

- 2006. U željezničkoj nesreći na pruzi Bijelo Polje - Bar, kod mjesta Bioče, u blizini Podgorice, poginulo je 45, a više od 200 putnika je ozlijeđeno.

- 2010. U Sabornoj crkvi u Beogradu ustoličen 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej.

- 2017. Umro Mustafa Imamović, bosanskohercegovački povjesničar države i prava. Bio je dugogodišnji profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu i gostujući profesor na mnogim univerzitetima u Europi i Americi.  

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!