Bosna i Hercegovina     | 22.01.2018. 17:03 |

Zvizdić i Haishan o unapređenju saradnje u oblasti kulture i turizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom gradonačelnika kineskog grada Tijanjina Zhaom Haishanom istaknuvši da saradnja BiH i Kine bilježi snažan rast kroz projekat "Jedan pojas - jedan put" i da se u tim okvirima već realiziraju značajni projekti.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da se ta saradnja počinje realizirati i na nižim nivoima, lokalnim upravama, što će zasigurno doprinijeti napretku u mnogim oblastima poput, kulture, obrazovanja, turizma, te doprinijeti kreiranju novih investicijskih mogućnosti i unapređenju infrastrukture.

Istaknuo je da gradovi u BiH mogu puno naučiti o lokalnom razvoju od Tianjina, naročito u oblastima turizma i slobodnih trgovinskih zona, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministar BiH.

Zvizdić je naglasio interes BiH za jačanje saradnje u oblastima obrazovanja i kulture kroz saradnju univerziteta, te unapređenju saradnje u oblasti turizma.

Također, dodao je da je BiH posebno zainteresirana za prijenos znanja i novih tehnologija, kao i za obrazovne projekte i projekte iz oblasti kulture koji bi uključili više bh. gradova.

Zamjenik gradonačelnika Haishan je prezentirao bogatu historiju i razvojna iskustva grada Tianjina, koji je kulturni i ekonomski centar sjevera Kine i jedna od najvećih svjetska luka.

Podvukao je da činjenica da su gradovi Sarajevo i Tianjin gradovi pobratimi od 1981. godine predstavlja dobru osnovu za unapređenje saradnje u svim oblastima.

Posebno je istaknuo interes za razvojem saradnje u oblastima kulture, sporta i obrazovanja što otvara prostor za saradnju u oblasti turizma.

Zamjenik gradonačelnika Haishan predsjedavajućem Zvizdiću uručio je poklon platno koje su izradila djeca Tianjina uz poziv da posjeti njihov grad.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Zvizdić sa Chungongom: Sukobi i ratovi nisu rješenje, potreban dijalog među civilizacijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo