Ekonomija     | 22.01.2018. 14:40 |

Šarović: Unaprijediti sistem registra izvoznika i sankcionirati krivce

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 22. januara  (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović zatražio je pokretanje odgovornosti i sankcioniranje krivaca povodom slučaja koji je doveo do zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju.

-Zatražio sam da se poduzmu odgovarajuće aktivnosti protiv počinioca, ali sada ne mogu tačno reći koliko će firmi, osoba ili državnih službenika biti obuhvaćeno ovom istragom - izjavio je Šarović u Sarajevu.

Podsjetio je da ih je ruska strana u četvrtak uvečer obavjestila da će od ponedjeljka suspendovati izvoz jabuke iz BiH u Rusku Federaciju. Kao razlog za uvođenje ove mjere navedeno je da je kompanija iz Bijeljine prepakivala jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju. Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni certifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko Distrikta.

- Ruska strana smatra da je proizvod iz Poljske i zatražila je od bh. strane da preduzme odgovarajuće mjere kako bi se uspostavio odgovarajući sistem koji može da garantuje da ono što iz BiH ulazi u Rusku Federaciju ima bh. porjeklo - naveo je Šarović.

Ministar je u tom smislu zatražio od nadležnih institucija da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju. Također, zatražio je i da na veći nivo podignu odgovornosti fitosanitarne inspekcije koja izdaje fitosanitarne certifikate, kao i privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda.

- Zatražio sam također da se preduzmu odgovarajuće mjere i u vezi eliminisanja kompanije koja je učinila ovakvu zloupotrebu. To sam zatražio od nadležnog ministartva u RS jer se radi o kompaniji čije je sjedište u Bijeljini. Ta firma mora da bude eliminisana iz registra onih kompanija koje izvoze u Rusku Federaciju, ali i svaka druga koja nema odgovarajuću uslove. Kada je riječ o ovom slučaju radi se o ozbiljnim prevarama, zloupotrebama, falsifikovanju dokumenta i zatražio sam da se uključe i policijski organi – naveo je Šarović.

Ocijenio je da će ponovni povratak na rusko tržište biti težak i da prije svega zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje treba precizirati i  provesti. Što zabrana izvoza jabuka bude duže trajala, po njegovim riječima, šteta će biti veća.

- Od brzine i  kredibilnosti naših odluka zavisi i ovo pitanje, da li ćemo ponovo dobiti šansu – naveo je Šarović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana