Svijet     | 22.01.2018. 14:04 |

Pence ponosan što je u posjeti "izraelskoj prijestolnici Jerusalemu"

FENA Internet

JERUSALEM, 22. januara (FENA) - Američki potpredsjednik Mike Pence u ponedjeljak je stigao u svoju prvu posjetu Izraelu koju je započeo jutarnjim sastankom s premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom koga je izjavio da je ponosan što je u "izraelskoj prijestolnici Jerusalemu".

Netanyahu je poručio Penceu da je to prvi put da jedan strani dužnosnik može izreći te tri riječi skupa s njim, i zahvalio se Penceu zbog "istorijskog" priznanja Jerusalema kao izraelske prijestolnice od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa. Izraelski čelnik također je pozdravio američko-izraelsko savezništvo, za koje je rekao da "nikada nije bilo jače".

Kratka razmjena mišljenja dio je izuzetno srdačne dobrodošlice za Pencea u Izraelu, koji je pohvalio odluku Trumpove administracije iz prošlog mjeseca da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu.  Odluka je, međutim, razbjesnila Palestince. s kojima se Pence nije sastao, i također je uznemirila američke arapske saveznike. 

Pence je stavio desnu ruku iznad srca dok ga je počasna straža pozdravila uz američku nacionalnu himnu. Bliskoistočni posrednik Bijele kuće Jason Greenblatt, američki ambasador David Friedman i i izraelski ambasador u Washingtonu, Ron Dermer, pridružili su se ceremoniji, a  Pence je nakratko časkao s izraelskim vojnicima prije nego što je započeo sastanak s Netanyahuom.

Netanyahu je nazvao Pencea "velikim prijateljem Izraela" i izjavio je da "nema alternative američkom čelništvu" u mirovnom procesu.

- Ko nije spreman da razgovara s Amerikancima o miru - taj ne želi mir - izjavio je on na sastanku s  ambasadorima u Jerusalemu, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo