Kultura     | 22.01.2018. 11:33 |

'Noć muzeja' u Franjevačkom samostanu na Humcu kod Ljubuškog

FENA Saopćenje

LJUBUŠKI, 22. siječnja (FENA) - U povodu manifestacije "Noć muzeja 2018.", koja se u organizaciji Hrvatskog muzejskoga društva tradicionalno obilježava od 2005. godine, JP Parkovi, u suradnji s Franjevačkim samostanom sv. Ante Padovanskoga, poziva sve zainteresirane na besplatni posjet arheološkom Muzeju u petak, 26. siječnja, od 10 do 24 sati.

 Prilikom posjeta bit će omogućena stručna pratnja, a istu večer u programu obilježavanja navedene manifestacije bit će održano predavanje fra Roberta Jolića na temu "Humački samostan i njegove kulturne ustanove", koje će se održati u dvorani sv. Ante u 20 sati.

 Manifestacija ima za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovom očuvanju.

 Hercegovački fratri su, od osnutka franjevačke provincije, naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na tim područjima.

 Arheološki Muzej na Humcu predstavlja najstariju instituciju tog tipa u BiH, osnovanu još 25. ožujka 1884. godine.

 U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, kronološki smješteni u razdoblje od starijeg kamenog doba do danas, u vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina.

 Dio kompleksa čini i prostor lapidarija koji je smješten u samostanskom dvorištu, a koristi se za izložbu kamenih spomenika.

 Posjetitelji mogu vidjeti i njegovu tek postavljenu izložbu koju čini i najveća zbirka militarnih rimskih spomenika u Bosni i Hercegovini, priopćili su organizatori.      

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Leko vjernicima MIZ Ljubuški zaželjela da im Bajram donese mir i sreću

Osnovna škola u Vitini dobit će novu fasadu

Ljubuškim maturantima po 300 maraka potpore

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'