Bosna i Hercegovina     | 22.01.2018. 10:44 |

Sindikat doktora medicine i stomatologije ponovo održao šrajk upozorenja

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 22. januara (FENA) - Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održali su u ponedjeljak jednosatni štrajk upozorenja, a još se ne zna hoće li članovi Sindikata sutra, 23. januara, stupiti u najavljeni generalni štrajk.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda
kazala je kako od Vlade HNK-a još nisu dobili službeni odgovor u vezi datuma početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

- Iz medija smo saznali da će Vlada HNK pregovore sa sindikatima zdravstva započeti 26. februara, ali Sindikat još nije dobio nikakvu obavijest. Moramo vidjeti formu i sadržaj te odluke kako bi odlučili o našim daljnim koracima - kazala je Feni Bevanda.

Podsjećamo, na sjednici Mirovnog vijeća održanoj u četvrtak u Mostaru između predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK i predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, kantonalnoj Vladi dat je rok da do podneva 22. januara objavi datum početka pregovora za novi kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije, ili će u suprotnom taj sindikat ostvariti legalno pravo za pokretanje generalnog štrajka, koji je najavljen za 23. januara.

Vlada HNK na svojoj internetskoj stranici u petak je objavila da će pregovore s predstavnicima sindikata započeti 26. februara.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo