Bosna i Hercegovina     | 22.01.2018. 08:46 |

Jedinstven projekt neformalnog obrazovanja u Gračanici

FENA Fedzad Forto

GRAČANICA, 22. januara (FENA) - U organizaciji Vijeća mladih općine Gračanica, u saradnji sa srednjim školama, mladi s područja ove općine - učenici srednjih škola i studenti - imali su priliku proteklog vikenda, kroz pet različitih programa i tematskih radionica, učiti o amaterskoj arheologiji i istraživanju lokalne historije, osnovama web programiranja, izradi projekatnih aplikacija, samoodbrani i borilačkim vještinama, te o tradicionalnim narodnim igrama i folkloru.

- Zamisao projekta je da mladi u Gračanici iskoriste slobodno vrijeme tokom zimskog raspusta i prošire svoje znanje u pet različitih oblasti, kroz teorijske i praktične radionice realizirane uz pomoć kvalificiranih i stručno osposobljenih mentora - izjavio je Kerim Grbić, koordinator projekta.

Po njegovim riječima, ovakav način neformalnog obrazovanja je jako rijedak, možda i jedinstven u našoj zemlji.

- Naša je želja ne samo da ga održimo, već i proširimo i unaprijedimo, ali i da pokrenemo druge, slične programe. U tom smislu, nadamo se i široj podršci naše lokalne zajednice -dodao je.

Mladi žele učiti, žele biti aktivni, žele doprinijeti poboljšanju stanja kako u svom neposrednom okruženju, tako i šire, u cijeloj Bosni i Hercegovini – ističu omladinski aktivisti iz Gračanice. U tome, kako kažu, nailaze i na podršku lokalnih vlasti.

- Generalni pokrovitelj naše zimske škole Winter School/Fest 2018. je Općina Gračanica, koja već duži niz godina izdvaja budžetska sredstva za projekte mladih - kazao je Muharem Šehić, predsjednik Vijeća mladih općine Gračanica.

Zahvaljujući tome, naglasio je, cjelokupan trodnevni program, svih pet radionica koje su od petka do nedjelje održane na različitim lokacijama u gradu i općini, bio je besplatan za učesnike, uključujući i troškove prijevoza i hrane.

- Napominjem da smo programom privukli i obuhvatili sedamdesetak mladih s područja naše općine, kao i susjedne općine Doboj Istok. Koristim priliku da se zahvalim našem pokrovitelju, kao i svima koji su nam pomogli u organizaciji, posebno gračaničkim srednjim školama - dodao je.

Po okončanju radnog dijela programa, u nedjelju je upriličena prigodna svečanost na kojoj su uručene certifikati i zahvalnice za učesnike, mentore i partnere u projektu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Gračanica: Svečano otvorena novoizgrađena džamija u Režićima

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana