Magazin     | 22.01.2018. 08:25 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 22. siječnja (FENA) -

- 1561. Rođen je engleski filozof, znanstvenik, esejist i državnik Francis Bacon. Bio je jedan od vodećih osoba na području prirodne filozofije i znanstvene metodologije na prijelazu iz renesanse u moderno doba. Zbog toga se smatra jednim od utemeljitelja novovjekovne znanosti i filozofije.

- 1788. Rođen je George Gordon Byron jedan od najvećih legendi engleske i svjetske književnosti. Život je ispunio putovanjima i avanturama i na taj način je skupljao dojmove iz Španjolske, Malte, Albanije i Grčke. U tome razdoblju napisao je i objavio prva dva pjevanja svojega najpoznatijeg djela, autobiografske poeme "Putovanja Childe Harolda", premda je danas citiraniji kao autor satiričkog realizma "Don Juana".

- 1840. Prvi britanski doseljenici stigli na Novi Zeland.

- 1849. Rođen je August Johan Strindberg, švedski književnik i dramatičar. Pisao je romane, pjesme, kritike, ali najveću vrijednost njegova rada predstavljaju drame. Sukob među spolovima bio je velika tema njegova života. Usavršio je europsku naturalističku dramu i otvorio nove putove scenskog stvaralaštva.

- 1901. Umrla je engleska kraljica Viktorija. Na predstolje je stupila 1837. godine kada je u dobi od 18 godina postala punoljetna. Za vladavine kraljice Viktorije, Britanija je postala najveća svjetska industrijska kolonija i vojna sila. Pred kraja njezine vladavine ta zemlja je počela zaostajati za jačim gospodarskim silama, SAD-om i Njemačkom.

- 1973. Umro je bivši predsjednik SAD Lyndon Baines Johnson. Predsjednikom je postao nakon umorstva J. F. Kennedya 1963. godine. Za njegove administracije došlo je eskalacije američke agresije u Vijetnamu, što je izazvalo oštru kritiku njegove politike.

- 1987. Američki političar Robert Budd Dwyer ubio se pred uključenim kamerama, tvrdeći da je nevin pred optužbama o korupciji. Dwyer je sazvao konferenciju za novinare i, dok je 5 televizijskih kamera snimalo, izvadio je revolver Smith and Wesson kalibra .357 Magnum, te si pucao u usta.

- 1998. Američki vojnici iz sastava SFOR-a uhitili u Bijeljini Gorana Jelisića, optuženog za ratne zločine počinjene na području Brčkog 1992. godine. Haški tribunal ga osudio na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona običaja rata. 

- 2002. Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, što je bio preduvjet za konačni prijem BiH u Vijeće Europe koji se dogodio 24. travnja. 

- 2004. Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa Pravoslavne crkve, posjetio je Kubu, gdje je otvorio prvu pravoslavnu crkvu, izgrađenu od revolucije 1959. godine.

- 2004. Umro Billy May, čuveni američki glazbeni aranžer, koji je tijekom šest desetljeća duge karijere aranžirao pjesme Franka Sinatre i Nata "Kinga" Cola. Također je pisao glazbu za značajne jazz pjevače od Elle Fitzgerald i Anite O'Day do Louisa Armstronga i Binga Crosbya.

- 2008. Umro je Heath Andrew Ledger, australski glumac koji je glumio u brojnim filmovima, hvaljenim kako od kritike, tako i od publike. Za ulogu u filmu "Vitez tame" posthumno je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca, Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca, nagradu BAFTA-e i mnoge druge nagrade.

- 2012. Na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, građani Hrvatske i hrvatsko iseljeništvo, izjasnilo se dvotrećinskom većinom za ulazak u EU, koji se dogodio 1. srpnja 2013. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'