Ekonomija     | 21.01.2018. 13:54 |

GIZ: Mentori u firmama su garanti kvalitetne praktične nastave u firmama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Projekat nazvan "Obrazovanje u Bosni i Hercegovini” čiji je cilj unaprjeđenje stručnog obrazovanja, počeo je prošle godine, a provodi se u saradnji s nadležnim ministarstvima obrazovanja, školama i firmama u Goraždu, Gradišci, Mostaru i Prijedoru kao pilot regijama.

Pokrenut je po nalogu Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke, a implementira ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)GmbH i cijeli proces pokušava prilagoditi realnim mogućnostima privrede i obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini.

U razvijenim zemljama Evrope praktična nastava u firmama je neizostavan dio obrazovnog procesa, prvenstveno u školama, a ovakav vid organizacije praktične nastave prepoznala su neka ministarstva obrazovanju u BiH koja kroz izmjene zakonskih rješenja i izradu novih pravilnika nastoje otvoriti dodatni prostor za njenu realizaciju.

Za praktičnu nastavu važni su mentori u firmama, osobe bez kojih je stručno obrazovanje u razvijenim zemljama nezamislivo, koji imaju ulogu u organizaciji i provedbi praktične nastave i spona su između interesa učenika, škola i firmi.

U Bosni i Hercegovini se obuci mentora u firmama još uvijek ne posvećuje dovoljna pažnja, a posvećenost odabiru mentora te njihovo naknadno metodičko osposobljavanje su jedan od garanta uspješno organiziranog obrazovnog procesa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo