Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 21.01.2018. 09:18 |

U Beču priređen 71. bal gradišćanskih Hrvata  

FENA Agencije

 

BEČ, 21. siječnja (FENA) - Tradicionalni 71. bal gradišćanskih Hrvata u organizaciji Hrvatskog centra u Beču otvoren je  u subotu navečer u Beču glazbeno-scenskim prikazom o toj  najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji gradišćanskih Hrvata u Austriji, koja se ove godine održava u znaku suradnje gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.

Bal je jedna od najvažnijih godišnjih glazbeno-kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata koji su kroz pet stoljeća  sačuvali hrvatsku kulturu, identitet i jezik  na tlu Austrije, rečeno je na svečanom otvorenju.

Bal je okupio  gotovo 1300 Hrvata iz Beča, Gradišća i njihove goste iz Hrvatske i susjednih država te prijatelje Austrijance.

Otvorio ga je predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović koji je rekao da je bal tradicija i izraz njegovanja hrvatske kulture i običaja.

"Radujem se da se bal održava u znaku prijateljstva i suradnje koruških Slovenaca i gradišćanskih Hrvata koji se zajedno u Austriji i Europi bore za prava nacionalnih manjina", rekao je Hini visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i predsjednik narodnog odbora koruških Slovenaca Valentin Inzko.

"Hrvatska i  Austrija su tradicionalno prijateljske države. Imamo mnogo zajedničkih interesa. Dvije države su proeuropski orjentirane i zauzimaju se za integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, jer je to važno  za stabilnost te regije i EU-a", rekao je Hini glavni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova Michael Linhart.

"Bal je lijepa tradicija  mjesto  susreta i druženja posebno mi je drago da su na ovu svečanost prvi put pozvani i Hrvati iz BiH da podijelimo ovu izuzetnu večer", izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.

U bogatom glazbenom programu nastupa  desetak  glazbenih sastava iz Hrvatske, Austrije, Italije, Slovačke i Mađarske.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

Troje poginulih u lavini u austrijskim alpama

Nehammer: Zapad mora tražiti načine mirne koegzistencije s Rusijom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'