Regija     | 20.01.2018. 14:13 |

Vučić na Kosovu pozvao Srbe da se ne iseljavaju

FENA Agencije

BEOGRAD, 20. siječnja (FENA) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas posjet Srbima na Kosovu pozivom da se ne iseljavaju sa svojih imanja i porukom Albancima da Srbija, bez obzira na različita mišljenja, želi da se na Kosovu sačuva mir.

Srbijanski predsjednik rekao je da ima tri poruke za svoje sunarodnjake, a ključna je da moraju ostati i opstati na Kosovu.

Vučićeva druga poruka je da s njima želi razgovarati o tome tko im može jamčiti sigurnost, a treća da se vlast Srbije mora obračunati s kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima.

"Srbi moraju ostati i opstati na svojim ognjištima, a država Srbija je pomagala i pomagat će i više u budućnosti... Ne smije nas biti manje na teritoriju gdje smo oduvijek živjeli, a za to ćemo se kao država boriti na sve načine. Došao sam i razgovarati o sigurnosti Srba, o tome koja su tijela koja im jamče tu sigurnost", rekao je Vučić tijekom posjeta manastiru Banjska, prenosi Hina.

Srbijanski predsjednik poručio je Albancima da, bez obzira na različite interese i poglede na međusobne odnose, Srbija želi i učinit će sve da očuva mir i riješi prijepore.

"Da riješimo višedesetljetne i višestoljetne razmirice, da osiguramo trajnost toga mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku porodicu", citirali su beogradski elektronički mediji Vučićeve poruke tijekom posjeta Kosovu.

Vučić je današnji posjet Kosovu najavio poslije ubojstva jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića 16. siječnja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a danas je novinarima potvrdio da će Priština i Beograd, unatoč početnim prijeporima o sudjelovanju srbijanskih istražnih tijela, ipak razmjenjivati informacije u istrazi atentata na Ivanovića.

"Mi ćemo razmjenjivati informacije. Ali ćemo sačekati - ne priče za novine, već konačne rezultate istrage. Ako se to ne dogodi, onda će nam mnoge stvari biti jasnije", rekao je Vučić novinarima u manastiru Banjska.

Prethodno su prištinski mediji prenijeli kako je kosovski ministar pravde Abelard Tahiri izjavio da je Priština spremna surađivati s Beogradom na rasvjetljavanju ubojstva Olivera Ivanovića u utorak u Mitrovici.

On je rekao da će biti razmijenjena "svaka vrsta informacija", navodeći kako su kosovske vlasti od Beograda tražile sve informacije koje imaju, a "očekuje se da budu proslijeđene kosovskoj policiji i tužiteljstvu", naveli su prištinski mediji.

Predsjednik Srbije odao je danas počast Oliveru Ivanoviću položivši vijenac ispred sjedišta Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice gdje je Ivanović ubijen 16. siječnja ujutro.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo