Ekonomija     | 20.01.2018. 12:53 |

Inspekcija RS: Na tržištu ima i domaćeg i uvoznog lažnog meda

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 20.januara (FENA) - Inspekcija za hranu u Republici Srpskoj (RS) je kod dva uzorka meda, jednog iz domaće proizvodnje i jednog iz uvoza, utvrdila velika odstupanja u pogledu kvalitete proizvoda.

-Tokom laboratorijske provjere otkrivena su velika odstupanja u pogledu sadržaja hidroksimetilfurfurala (HMF) i aktivnosti dijastaze, što ukazuje na sumnju da je riječ o patvorenom medu - navode iz Inspektorata.

Zatečene količine meda su povučene iz prometa, a informacije o domaćem proizvođaču dostavljene su veterinarskoj inspekciji radi kontrole samog proizvođača.

U 11 slučajeva utvrđena su manja odstupanja u smislu smanjenog sadržaj redukovanih šećera, povećanog sadržaja saharoze, smanjene aktivnosti dijastaze, povećane električne provodljivost i drugo, a koja mogu biti rezultat nepravilnog postupanja subjekata u poslovanju s hranom i neadekvatnog čuvanja i skladištenja.

Analizu 45 uzoraka meda na tržištu RS-a je krajem decembra prošle godine obavila Republička inspekcija za hranu, s ciljem kontrole zdravstvene ispravnosti i kvaliteta.

Vršena je laboratorijska provjeru sadržaja HMF-a, aktivnosti dijastaze, sadržaja redukovanih šećera, vode, saharoze, slobodnih kiselina, mineralnih materija, električne provodljivosti, sadržaja materija nerastvorljivih u vodi, kao osnovnih parametara kvaliteta meda.

Uzorci su laboratoriji dostavljeni obilježeni isključivo pod šiframa, bez podataka o proizvođaču.

Kvalitet meda može da se pogorša zbog nepravilnih tehnoloških procesa njegovog dobijanja, prerade i čuvanja, ka što su zagrijavanje na visokoj temperaturi, čuvanje u nepogodnim uslovima, način vađenja meda, itd.

S obzirom da su istovjetan monitoring proveli i nadležni inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine i Distriktu Brčko, svi podaci su dostavljeni Agenciji za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine, koja će u saradnji s ekspertima iz ove oblasti analizirati rezultate, a kako bi se ove nepravilnosti u predstojećem periodu smanjile.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom