Ekonomija     | 20.01.2018. 12:34 |

Ministarstvo poljoprivrede RS: Sankcije odgovornim za propuste kod izvoza jabuka

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 20. januara (FENA) – Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) traže od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcionišu odgovorne za propuste kod izvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, zbog čega će od 22. januara nastupiti zabrana izvoza.

Osuđuju postupak pojedinih aktera u ovom poslu, kojim je nanesena velika šteta domaćim proizvođačima, kao i, kako navode, ugledu RS-a kod ruske fitosanitarne inspekcije. 

U saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a se podsjeća da je u prošloj godini fitosanitarna inspekcija RS-a izdala oko 1.200 certifikata za pošiljke voća i povrća, koje su izvezene na rusko tržište. 

-Nismo imali slučajeva da je pošiljka vraćena, što je najbolji dokaz da je fitosanitarni nadzor u RS efikasan - tvrdi iz ovog resora Vlade RS-a.

Rusija će u narednim danima obustaviti uvoz jabuka iz BiH, nakon što je utvrđeno da su se u jednoj pošiljki nalazile prepakovane jabuke iz treće zemlje, rečeno je Feni u Upravi za zaštitu bilja BiH.

Upravu je o tom slučaju obavijestila Ruska federalna služba za fitosanitarni nadzor, a kao zemlja porijekla jabuka u spornoj pošiljki navedena je Poljska.

Jabuke koje su ruski carinici kontrolisali izvozila je kompanija iz Bijeljine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!