Bosna i Hercegovina     | 20.01.2018. 10:52 |

SDPBiH: Zvizdić nije objasnio zašto su korišteni podaci vlasti RS-a o popisu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) optužila je danas u saopćenju za javnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da obmanjuje bh. javnost i državni parlament, navodeći da je "po ko zna koji put izbjegao objasniti javnosti kako su i zašto u odgovorima na Upitnik EU korišteni podaci o popisu stanovništva BiH koje su objavile vlasti RS, kada su jedini podaci o popisu koje je prihvatio EUROSTAT podaci popisa stanovništva BiH kojeg je objavila Agencija za statistiku BiH".

SDPBiH tvrdi da je Zvizdić "cjelokupnu javnost i Parlament BiH obmanuo više puta, počevši od skrivanja dogovora o mehanizmu koordinacije kojim je zajedno sa svojim šefom Bakirom Izetbegovićem zadovoljio sve zahtjeve Dodika i Čovića, pa do skrivanja od javnosti informacija o neusaglašenim odgovorima na pitanja EU, gdje je također izašao u susret istom dvojcu". 

-Nije sporno da je imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara jedan od najvećih kadrovskih promašaja SDA, budući da se radi o političaru skromnog kapaciteta, ali i njemu takvom se više ne mogu tolerisati laži i obmane. Neka Zvizdić objasni prvo sebi, a onda i građanima, kako to da u mandatu vlasti koju je vodio SDP nije bilo postrojavanja paravojnih jedinica u srcu Banja Luke ili bilo kakvog referenduma kojim se ugrožava stabilnost i budućnost BiH - navodi SDP u saopćenju.

Kako ocjenjuje ova stranka, "ne samo da su ovo stvari koje su obilježile mandat SDA i Zvizdića već je upravo SDA osigurala novac za sve ovo, između ostalog i glasanjem njihovih poslanika za budžet RS u kojem su planirana sredstva za sve poteze vlasti RS, te usvajanjem akciza u paktu sa Dodikom i SNSD".

-Jasno nam je da jedna ovakva ličnost nema problema prodati sve, uključujući i interese države, kako bi postigao lične interese. Mi u SDP nismo niti ćemo ikada voditi takvu politiku - navodi SDPBiH. 

U saopćenju za javnost su također ustvrdili da "Zvizdić, koji pretenduje na mjesto člana Predsjedništva BiH, ali i na mjesto budućeg predsjednika SDA, smatra da je dovoljno biti dobar u obmanama i izvrtanju činjenica da bi ostvario svoje političke i druge ciljeve". 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo