Bosna i Hercegovina     | 19.01.2018. 16:57 |

Uz ovogodišnji budžet FBiH na snagu će stupiti Zakon o izvršenju budžeta

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je delegatima Doma naroda Federalnog parlamenta da je ovogodišnji budžet Federacije BiH, koji iznosi 2,88 milijardi KM, dobro izrađen u okviru postojećeg stanja.

Uz budžet na vanrednoj sjednici danas je Dom naroda, a ranije Predstavnički dom, usvojio Zakon o izvršenju budžeta, koji će stupiti na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama FBiH, a primjenjivat će se za fiskalnu 2018. godinu.

- U njemu je specifično što su definirane procedure, transparentnost u trošenju sredstava i redovito izvještavanje o utrošenim odnosno realiziranim kapitalnim investicijama - rekla je Milićević.

U vezi prikupljanja sredstava od igara na sreću istakla je da je svake godine tri do četiri miliona sredstava koja se izdvajaju i rasporede za socijalne, kulturne i obrazovne namjene, te da se okviru tih sredstava mogu prepoznati potrebe osoba sa invaliditetom i njihovih obitelji.

- Zakonom su regulisani prioriteti po kojima se izvršava budžet. Prvo se isplaćuju otplate kamata i otplate vanjskog i unutrašnjeg duga FBiH, potom transferi za invalidnine i boračka davanja, plaće i naknade troškova svih zaposlenih,  transfer za poljoprivredu i razvojne projekte, transfer za raseljene i izbjegle osobe, tekući transferi kantonima i nižim nivoima vlasti, javnim preduzećima i kapitalne investicije i ostale isplate - kazala je Milićević. 

Budžetska izdvajanja za tekuću rezervu, kako je definisano, ne smiju preći tri posto planiranih prihoda, bez namjenskih prihoda, vlastitih prihoda i bez primitaka.

Premijer koristi sredstva iz tekuće rezerve budžeta do iznosa od 75.000 KM, a zamjenici premijera do iznosa od 40.000 KM.

Korisnici budžeta dužni su dostavljati tromjesečne finansijske planove za izvršenje budžeta 15 dana prije početka tromjesečja, te do 25-og u tekućem mjesecu dostavljati prijedlog mjesečnog operativnog plana za sljedeći mjesec po pozicijama utvrđenim u budžetu za budžetskog korisnika.

S obzirom da je završena provedba Strateškog plana za uvođenje gender odgovornih budžeta radi nastavka razvoja inicijative uvođenja gender odgovornog budžeta u sve faze budžetskog procesa, zakonom o izvršenju budžeta jasno su utvrđene obaveze ranije odabranih ministarstava da u fazi pripreme programa utroška i izvještaja o utrošenim sredstvima postupe u skladu sa načelima GOB.

Broj odabranih budžetskih programa i budžetskih korisnika u 2018. godini ostaje isti kao u prethodnim godinama, u oblastima: zdravstva, socijalne zaštite, zapošljavanja, obrta i poduzetništva, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, kulture i sporta.

Vlada Federacije BiH će razmotriti i donijeti odluku o proširenju i na druge budžetske programe.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnički dom prihvatio Prijedlog budžeta FBiH za 2024.

Odbor za ekonomsku politiku podržao budžet FBiH, traži 20 miliona KM za onkološke pacijente

Udruženje - Četiri umjesto obećanih 42 miliona je 'šamar' poljoprivrednicima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana