Bosna i Hercegovina     | 19.01.2018. 16:33 |

Uveden novi postupak u KCUS: Pacijentu ugrađena baklofenska pumpa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19.januara (FENA) - Na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), po prvi put u Bosni i Hercegovini, ugrađena je baklofenska pumpa. Zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji ljekara i medicinskog osoblja ta usluga će se od sada pružati u KCUS-u. Do sada su pacijenti sa indikacijom za taj zahvat, izmještani van Bosne i Hercegovine, za ugradnju ali i za kontrolne preglede.

Uvođenjem nove usluge olakšat će se liječenje bolesnika, te ostvariti znatne finansijske uštede, navodi se u saopćenju KCUS-a.

U okviru programa kontinuirane edukacije ljekara i medicinskog osoblja KCUS, dr. Edin Hajdarpašić s Klinike za neurohirurgiju, prošao je edukaciju u Sloveniji, čime je osposobljen za izvođenje tog operativnog zahvata.

Prema njegovim rječima uvođenje te usluge u KCUS je od velikog značaja za sve građane Bosne i Hercegovine.

- Zahvaljujući edukaciji koju sam prošao u Sloveniji, usavršio sam svoja znanja te po prvi put izveo ugradnju baklofenske pumpe. Zahvat je urađen petnaestogodišnjaku, oboljelom od cerebralne paralize. Riječ je o reimplantaciji, jer je postupak prvobitno urađen u Njemačkoj, prije sedam godina - kazao je Hajdarpašić.

Naveo je da su indikacije za ovaj postupak sva oboljenja koja dovode do spazma mišića. Najčešće su to multipla skleroza, moždani udar ili povrede vrata.

Donator pumpe je kompanija Medtronik Adriatic iz Zagreba.

Predstavnica kompanije Medtronik Adriatica Ivana Brkan, izrazila je zadovoljstvo saradnjom te kuće sa KCUS-om, koja traje već nekoliko godina.

Tim koji je izveo operativni zahvat činili su neurohirurzi: Edin Hajdarpašić i Adi Ahmetspahić, Omer Nahed Eneim sa Klinike za anesteziju i reanimaciju,  instrumentarka Mirsada Beširević, tehničar Mirsad Dizdarević, tehničar Elmir Hrvat i anestetičarka Mirsada Muhibić. Zahvatu je prisustvovao i dr. Predrag Stojković iz Beograda.

Vrijednost ugrađene baklofenske pumpe iznosi 20.000 KM.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana