Bosna i Hercegovina     | 19.01.2018. 16:03 |

Nenadić na sastanku o problemima u pravosuđu KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) – Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić je sa predstavnicima pravosudnih institucija danas  razgovarao o prioritetima rješavanja nagomilanih predmeta u Građanskom odjeljenju Kantonalnog suda i tužbi iz oblasti komunalne privrede 

Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Jasmin Jahjaefendić, je naveo da su ostvareni solidni rezultati u rješavanju predmeta u Krivičnom i Upravnom odjeljenju suda, ali da veliki zaostaci postoje u radu Građanskog odjeljenja, gdje se trenutno rješavaju predmeti iz 2014. godine, a neriješenih je oko 21.000 predmeta.

I Općinski Sud Sarajevo postiže dobre rezultate, ali predsjednica ove institucije Janja Jovanović je kazala rad otežava funkcioniranje na četiri lokacije u gradu, te veliki broj predmeta iz oblasti komunalne privrede.

Ministar Nenadić izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju ostvaruje sa predstavnicima pravosudnih institucija, te je ocijenio nedovoljno kvalitetnom i nefunkcionalnom koordinaciju viših nivoa vlasti sa pravosuđem u KS-u što značajno usporava reformu pravosuđa i čini je nefunkcionalnim.

U pravosuđu KS trenutno je uposleno 800 ljudi, od kojih je na Kantonalnom sudu zaposleno 135 u četiri odjeljenja, 528  u 14 odjeljenja u Općinskom sudu, te 170 u tri odjeljenja Kantonalnog tužiteljstva.

Nenadić je naveo da je putem Vlade KS osigurano upošljavanje još 28 osoba u pravosuđu i da se budžet KS-a za potrebe pravosuđa svake godine povećava. Ove godine je veći za oko 1.000.000 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Istakao je i da je Vlada KS osigurala sredstva za pokriće deficita od 1,35 miliona KM što je konkretan doprinos radu pravosuđa u KS. Za 2018. godinu budžet pravosuđa iznosi 34.058.328 KM, a za resor pravde i uprave 40.500.000 KM.

Ovom prilikom, skrenuo je pažnju na velike troškove odbrana po službenoj dužnosti za što se godišnje izdvaja oko 2.000.000 KM.

Obavijestio je predstavnike sudova da se nedovoljno koriste kapaciteti Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći te da se ne postavljaju zastupnici sa liste ovog zavoda za branioce po službenoj dužnosti, čime se također ne doprinosi mogućim uštedama u  Budžetu KS.

Također ih je obavijestio i o predstojećem izmještanju pritvorskih jedinica iz zgrade Suda, koje će se od aprila ove godine staviti u funkciju rada sudova. Vlada Kantona Sarajevo je posebnim programom odobrila angažman 35 pripravnika za potrebe pravosuđa.

Kao prioritete u budućem zajedničkom radu predložio je rješavanje velikog broja zaostalih predmeta u Građanskom odjeljenju Kantonalnog suda, tužbi iz oblasti komunalne privrede i sporova male vrijednosti u Općinskom sudu, kao i pitanje smještaja sudija i uposlenika Kantonalnog suda.

Potpredsjednica VSTV-a  Jadranka Lokmić je ukazala na problem neodgovarajućim propisima koje treba hitno mijenjati, te iskazala veliki interes vijeća za svaku aktivnost koja u konačnici doprinosi efikasnosti pravosuđa, te se složila sa prioritetima u budućem radu koji su izneseni ovom prilikom, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo