Bosna i Hercegovina     | 19.01.2018. 14:55 |

U siječnju otkriven 61 ilegalni migrant

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. siječnja (FENA) - Pripadnici Granične policije BiH od 1. do 19. siječnja 2018. godine, u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice, otkrili su 61 državljanina zemalja visokog migracijskog rizika, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

U najvećem broju otkriveni su državljani Pakistana (12), Sirije (11), osoba s područja Kosova (11), Afganistana (8), Maroka (6), Irana (4), Alžira (4), Palestine (2), Libije (2) i Tunisa (1), izvijestila je Granična policija BiH.

Ilegalni migranti otkriveni su na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Velike Kladuše, Foče, Bijeljine, Bihaća, Brčkog te Posušja. Pored toga, 31 osoba spriječena je da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između BiH i Crne Gore, izvan graničnih prijelaza.

"Poduzimamo niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama", izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Dodao je kako je Jedinici granične policije Trebinje preusmjeren dodatni broj službenika iz drugih organizacijskih jedinica, kao i specijalistička oprema za nadzor granice.

Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH je uvela privremenu mjeru pojačane kontrole i obveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo