Kultura     | 19.01.2018. 14:15 |

Slika 'Isus prijatelj malenih' atrakcija na izložbi u Klovićevim dvorima

FENA Mario Loncar

ZAGREB, 19. siječnja (FENA) - Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin i predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović sa suradnicima nazočili su otvaranju prve od tri predviđene izložbe o Vlahi Bukovcu u Galeriji "Klovićevi dvori" u Zagrebu.

Djela za izložbu pristigla su iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore, a posebna atrakcija izložbe je monumentalna  kompozicija "Isus prijatelj malenih" iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 x 4,40 m, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine te je po prvi puta predstavljena hrvatskoj javnosti. 

Stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Zagreba polovinom su prosinca prošle godine spomenutu sliku Vlahe Bukovca odvezli u Zagreb, gdje su na njoj do početka otvaranja izložbe obavljeni potrebni restauratorski zahvati. 

Namjera organizatora je da kroz tri zasebne izložbe predstavi tri najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva pariško, zagrebačko i praško.

Na otvorenju izložbe Vlaho Bukovac - pariško razdoblje, koja je ujedno i svečani početak obilježavanja Europske godine kulturne baštine u Hrvatskoj nazočilo je oko 1500 posjetitelja gdje je u 12 dvorana galerije izloženo ukupno 130 djela jednog od najvećih hrvatskih slikara, među kojima i ova iz Franjevačkog samostana u Tomislavgradu koja do sada nije nikada viđena u Hrvatskoj.

Izložbu je otvorila hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Bukovčeva slika je osamdesetih godina prošlog stoljeća uz otkupninu dopremljena u duvanjski samostan. Tijekom Domovinskog rata čuvana je u samostanu u Splitu kada je 1996,. restaurirana i vraćana u duvanjsku spomen - baziliku.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'