Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 19.01.2018. 14:01 |

Macron i Merkel danas o reformama EU i eurozone

FENA Internet

PARIS, 18. januara (FENA) – Njemačka kancelara Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron će provesti više od pet sati zajedno u Parizu sa namjerom da obnovljeno partnerstvo te dvije države pretoče u dogovor o reformi euro zone i Evropske unije.

Kancelarka dolazi u zvaničnu posjetu, a na dnevnom redu su brojne evropske i globalne teme.

Na prošlomjesečnom samitu EU u Briselu, njih dvoje su, kako javlja Reuters, najavili da će izaći da zajedničkim prijedlogom do marta ove godine. Problemi sa formiranje vlasti u Njemačkoj su odgodile dijelom razgovore sa Francuskom, ali najave da će Merkel formirati novu koaliciju su ponovo dale impuls debati o eurozoni.

Ove dvije države zauzimaju gotovo polovicu ukupnog prometa u eurozoni i one su ključne za očekivane reforme. U vrijeme kada Velika Britanija napušta Uniju, a bliže se i izbori za Parlament EU.

Analitičari očekuju da Merkel i Macron postignu prvo dogovor o provođenju dosadašnjih reformi, a potom i isplaniraju nove koje će ojačati evropski blok.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta