Bosna i Hercegovina     | 19.01.2018. 13:39 |

Dogovorene aktivnosti na implementaciji ReLOaD projekta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, pristupila je zajedno sa još 20 lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine projektu - Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu ReLOaD.

Početak implementacije ovog projekta kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), ozvaničen je 18. decembra prošle godine.

Cilj ReLOaD projekta jeste jačanje partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva širenjem uspješnog modela transparentnog finansiranja iz općinskih budžeta projekata organizacija civilnog društva, usmjerenog ka većem građanskom učešću u procesima donošenja odluka i unapređenju nivoa pružanja usluga u lokalnim zajednicama.

S tim u vezi načelnik Nedžad Ajnadžić održao je danas sastanak kojem su prisustvovali predstavnici UNDP-a za Bosnu i Hercegovinu Sanja Bokun, Selma Osmanagić-Agović i Damir Žarak.

Na sastanku su dogovorene naredne aktivnosti na implementaciji spomenutog projekta.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar pristupanjem ovom projektu izražava privrženost i odgovornost prema jačanju lokalne demokratije, kao i unapređivanje saradnje sa organizacijama civilnog društva poštujući temeljna načela i vrijednosti nove metodologije za transparentnu raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama i udruženjima.

- Taj novi model, po kojem će raditi i Općina Centar, pokazao se kao dobra praksa, a ima za cilj unaprijediti finansijske mehanizme putem kojih će općine, koje finansiraju projekte nevladinih organizacija, implementirati aktivnosti prioritetne za lokalni razvoj, u saradnji s organizacijama civilnog društva - rekao je Ajnadžić.

Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu planirala sredstva koja će biti raspoređena po novom LOD modelu.

Od narednih aktivnosti zajedno sa predstavnicima UNDP dogovoreno je da se plan implementacije ReLOaD projekta prezentira vijećnicima na februarskoj sjednici Općinskog vijeća, te da se održi sastanak sa članovima komisija Općinskog vijeća: za sport i kulturu; za pitanja mladih; za saradnju sa nevladinim organizacijama.

Također je dogovoreno da se o novoj metodologiji finansiranja projekata nevladinog sektora upoznaju predstavnici organizacija civilnog društva koje su do sada imale finansijsku podršku iz budžeta Općine Centar i educiraju kako aplicirati sa njihovim projektima.

Planirano je da Općinsko vijeće narednog mjeseca usvoji Odluku o načinu odabira projekata nevladinih/neprofitnih organizacija po LOD metodologiji te da se zajedno sa UNDP raspiše javni poziv organizacijama civilnog društva za dostavu projekata koji bi mogli dobiti finansijsku podršku iz budžeta Općine Centar za 2018. godinu, saopćeno je iz Ajnadžićevog kabineta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu