Magazin     | 20.01.2018. 09:19 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 20. siječnja (FENA) -


- 1265. Borac za engleske slobode Simon de Montford, inače podrijetlom Francuz sazvao je prvi parlament u povijesti Engleske, u koji su ušla po dva viteza iz svakog okruga i po dva građanina iz svakog grada.

- 1617. U Veneciji umro Faust Vrančić, polihistor, izumitelj, pisac i leksikograf. U Veneciji je 1959. tiskao i danas iznimno zanimljivo djelo "Machinae novae" (Novi strojevi) u kojem se nalazi 49 skica i projekata s prikazom 56 tehničkih izuma, projekata i konstrukcija koji su iznimnom crtačkom vještinom izvedeni u bakropisima velikog formata. Po tome je ta knjiga vjerojatno jedna od najljepših hrvatskih knjiga svih vremena.

- 1713. U Beču je umro hrvatski književnik, povjesničar, leksikograf i političar Pavao Ritter Vitezović. Sudjelovao je u borbama s Turcima u Slavoniji i ugarskoj Podravini. Nakon sklapanja Karlovačkog mira, u komisiji za određivanje granica bio je predstavnik hrvatskih staleža.

- 1775. U Lyonu je rođen francuski matematičar i fizičar Andre Marie Ampere. Bavio se i botanikom i filozofijom, no najznačajniji su njegovi pionirski radovi iz elektromagnetizma. Utvrdio je da se kružni tok električne struje ponaša kao magnet. Za linearne tokove električne struje našao je zakon po kojemu se dva paralelna vodiča međusobno privlače kad kroz njih teče struja istog smjera, a odbijaju ako su struje protivne. 

- 1892. U Springfieldu, u dvorani Gimnazije YMCA, održana je prva službena košarkaška utakmica. Prvi igrači bili su studenti gimnazije YMCA. Poslije se igra proširila na čitave SAD i Kanadu. 

- 1945. Franklin Delano Roosevelt četvrti put inauguriran za predsjednika SAD-a. Jedini predsjednik u povijesti SAD-a koji je četiri puta biran na tu funkciju. 

- 1920. U Riminiju je rođen talijanski filmski redatelj i scenarist Federico Fellini. Taj prvobitni crtač stripova i karikatura, filmski je autor osebujna stila koji sadrži elemente dokumentarnog, lirskog i realističkog. Prvi međunarodni uspjeh osvojio je "Dangubama" 1953. godine Dobio je četiri Oscara za najbolji film s neengleskog govornog područja za "Amaracord", "Ulicu", "Cabirijine noći" i "Osam i pol". 

- 1920. U Sarajevu je preminuo hrvatski slikar Celestin Medović, jedan od najvažnijih protagonista hrvatske slikarske scene druge polovice 19. i početka 20. stoljeća. Zapažen uspjeh postigao je u žanru povijesnih kompozicija, a iako je svoj izraz pronašao u različitim slikarskim vrstama, značajno je doprinio afirmaciji pejzaža u hrvatskome slikarstvu.

- 1990. U Beogradu održan posljednji kongres Saveza komunista Jugoslavije. Zbog neslaganja u rješavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačko i hrvatsko izaslanstvo napustilo je taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ.

- 1993. Umrla američka glumica, nizozemskog podrijetla Audrey Hepburn, dobitnica Oscara za film "Praznik u Rimu". Bila je i veleposlanica dobre volje UNICEF-a, a poznata je i po filmovima "Doručak kod Tiffany", "Rat i mir", "Ljubav popodne".

- 2001. Filipinski predsjednik Joseph Estrada povukao se s vlasti pod pristiskom demonstranata i vojske, a 16. travnja se predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije. Njega je sud u Manili u rujnu 2007. osudio na kaznu doživotnog zatvora.

- 2008. U drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, lider DS-a Boris Tadić ponovno je izabran za šefa države.

- 2009. Barack Obama naslijedio Georgea W. Busha na mjestu američkog predsjednika i postao 44. predsjednik SAD-a i prvi tamnoputi predsjednik SAD-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo