Magazin     | 19.01.2018. 08:20 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 19. siječnja (FENA) -

- 1809. U Bostonu je rođen američki književnik Edgar Allan Poe. Tek nakon smrti otkriveno je da je književnosti dao nešto novo i sve do danas ostao je najčitaniji američki pisac. Napisao je velik broj pjesama, od kojih su najpoznatije "Gavran" i "Annabel Lee". Umro je 7. listopada 1849. u Baltimoreu.

- 1943. Rođena je američka pjevačica Janis Joplin. Izgradivši svoj stil pjevanja postala je najbolja bijela blues-pjevačica 20. stoljeća. Osim iznimnih nastupa uživo, ostat će upamćena po životnom motu: Živi brzo, umri mlad, budi lijep leš. Život zvijezde, ugrožen čestim uživanjem droge i alkohola, prekinut je prekomjernom dozom heroina na vrhuncu slave u motelskoj sobi u Hollywoodu 4. listopada 1970. godine.

- 1969. U Pragu je umro Jan Palach, dvadesetjednogodišnji student filozofije koji se nekoliko dana ranije, 16. siječnja, spalio u središtu Praga, u znak prosvjeda protiv tadašnje sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj. Njegov sprovod u Pragu 25. siječnja pretvorio se u jednu od najmasovnijih manifestacija u povijesti tog drevnog grada.

- 1736. Rođen je engleski izumitelj James Watt, konstruktor prvog djelotvornog parnog stroja. Već 1782. godine četrdeset njegovih parnih strojeva radilo je u jednoj tvornici. Bio je to početak industrijske revolucije. Watt je uveo i jedinicu za mjerenje snage koju je nazvao "konjskom snagom".

- 1839. Rođen je francuski slikar Paul Cezanne. Stvorio je golemi opus u crtežima, akvarelu i ulju: autoportrete, portrete, figuralne kompozicije s kartašima, kupačima i kupačicama te brojne pejzaže.

- 1899. Velika Britanija i Egipat uspostavili su zajedničku kontrolu nad Sudanom.

- 1938. Umro je Branislav Nušić, najveći srpski i jugoslovenski komediograf, član Srpske kraljevske akademije. Uzori su mu bili Gogolj i raniji srpski komediografi Sterija i Trifković. Njegove komedije i danas su na kazališnim repertoarima ("Sumnjivo lice", "Gospođa ministarka", "Narodni poslanik", "Pokojnik).

- 1970. Umro je istaknuti bh. književnik Hamza Humo. Objavio je više pjesničkih knjiga i svoje najčuvenije i najznačajnije djelo, lirski roman "Grozdanin kikot" koji će doživjeti više izdanja i biti preveden na mnoge jezike.

- 2003. Vlasti u Indiji priopćile da je zbog izuzetno hladnog vala u dijelovima Indije, Bangladeša i Nepala od prosinca 2002. umrlo 1.300 ljudi širom tog regiona.

- 2003. Umrla je Francoise Giroud, poznata novinarka koja je pisala o politici, seksu i feminizmu. Bila je glavni i odgovorni urednik ženskog magazina El, a potom i suosnivač vodećeg nedjeljnika L’Express. 

- 2007. U Istanbulu ubijen novinar jermenskog podrijetla Hrant Dink, istaknuti član jermenske zajednice u Turskoj i česta meta nacionalističkih napada zbog svojih izjava o genocidu nad Jermenima u Prvom svjetskom ratu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo