Svijet     | 18.01.2018. 18:47 |

Berlusconi spreman da ponovo bude italijanski premijer

FENA Internet

RIM, 18. januara (FENA) - Bivši premijer Silvio Berlusconi izjavio je u četvrtak kako je spreman da ponovo predvodi Italiju ukoliko mu Evropski sud za ljudska prava ukine zabranu obavljanja javne dužnosti.

Nakon ostavke u 2011. u jeku skandala zbog njegovog privatnog života i zbog akutne dužničke krize, milijarderski medijski mogul ponovo se vratio u politiku. On sada predvodi koaliciju desnog centra koja u anketama javnog mnijenja ima najviše šansi za formiranje vlade nakon izbora zakazanih za 4. mart.

Koalicija, ipak, nema zajedničkog kandidata za premijera a 81-godišnji Berlusconi nije ranije nagovještavao da će biti spreman da preuzme čelništvo nad vladom. 

Berlusconi je osuđen za utaju poreza u 2011. i shodno tome oduzeto mu je mjesto u gornjem domu parlamenta, Senatu, i zabranjeno mu je obavljanje javnih dužnosti do 2019. godine, u odluci čije je poništenje tražio od Evropskog suda.

- Bude li mi ponuđena ta dužnost, ukoliko stigne presuda iz Strasbourga koja poništava odluku Senata da me izbaci, ne mislim da bih je mogao odbiti - izjavio je on za    La7 televiziju.

Priznao je kako smatra da je "malo vjerovatno" da će sud u Strasbourgu donijeti presudu prije italijanskih izbora. Suci su počeli razmatrati argumente u njegovom slučaju tek u novembru i  to bi moglo potrajati mjesecima.

Berlusconijev glavni koalicijski partner, čelnik antiimigrantske Sjeverne lige Matteo Salvini, jasno je stavio do znanja kako želi da bude  premijer.

Berlusconi je, međutim, odbacio tu mogućnost.

- Nasilni desni centar, kakav on zastupa, mogao bi završiti kao predmet interesa ministarstva unutrašnjih poslova - kazao je.

Uprkos tome, osoba bliska Berlusconiju izjavila je kako izgleda da on ne želi još jedan premijerski mandat i sugerirao je da će on ostati na čelu svoje stranke Forza Italia i podržat će drugog kandidata da predvodi vladu.

- Nemam osjećaj da on želi da obavlja novi premijerski mandat - izjavio je izvor, koji je tražio da ne bude imenovan, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana