Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 15:36 |

Vijeće ministara BiH usvojilo novi Pravilnik o obavezama prijevoznika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je danas na sjednici Pravilnik o obavezama prijevoznika koji dovode strance na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.

Pravilnik prati evropske standarde i tu oblast usklađuje sa Zakonom o strancima. Detaljno su obrađene obaveze i odgovornost prijevoznika u slučajevima odbijanja strancima ulaska u BiH i rokovi za njihovo vraćanje, kao i obaveza podmirenja troškova zadržavanja, te su pooštrene novčane kazne za počinioce prekršaja u toj oblasti.

Usvajanju pravilnika prethodio je proces javnih konsultacija, koji je Ministarstvo sigurnosti BiH provelo sa zainteresiranim javnostima u oktobru prošle godine.   

Nastavlja se vakcinacija svinja protiv svinjske kuge

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o mjerama za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje klasične svinjske kuge.

Izmjenom Pravilnika omogućen je nastavak vakcinacije svinja protiv klasične svinjske kuge do kraja 2018. radi sprječavanja širenja te bolesti u našoj zemlji.

Usvojeni programi rada

Vijeće ministara BiH usvojilo je programe rada za 2018.: Agencije za antidoping kontrolu, Agencije za osiguranje u BiH i Službe za poslove sa strancima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH - Usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

U Bruxellesu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije