Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 15:40 |

KCUS - Nabavka suvremenog C - luk aparata za Neurohirurgiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) tokom protekle godine urađeno je 900 operativnih zahvata, te više od 8.000 ambulantih pregleda. Liste čekanja ne postoje, a operacije se svakodnevno rade u dvije operativne sale.

U saopćenju Pres služba KCUS navodi da je znatno smanjen boravak bolesnika u bolnici, a većina pacijenata dolaze s urađenom preoperativnom pripremom. U slučaju da nema komplikacija, pacijenti se puštaju na kućno liječenje dan ili dva nakon urađene operacije.

- Naši timovi rade najkompleksnije operacije iz svih oblasti neurohirurgije. Radimo sve vrste neurohirurških zahvata, koji se rade u državama okruženja. Malo je usluga koje trenutno nismo u mogućnosti pružiti. Imamo veliki broj bolesnika iz država okruženja, kao i iz RS, koji žele da budu operirani na našoj klinici. Mjesečno se u prosjeku uradi od 75 do 90 operacija - kazali su na Neurohirurgiji KCUS.

Ističu da je u proceduri nabavka novog C - luk aparata, s mogućnošću rekonstrukcije u tri dimenzije. Zahvaljujući tom aparatu, bit će proširene usluge iz oblasti spinalne hirurgije, te znatno poboljšana kvaliteta zdravstvenih usluga bolesnicima.

- Procedura bi trebalo da bude okončana za nekoliko mjeseci. Radi se o aparatu najnovije tehnologije čime će biti olakšan rad hirurga. Raduje nas da je novi menadžment prepoznao potrebu strateškog zanavljanja opreme, jer stručnost mora biti praćena i adekvatnom opremom za rad da bismo dali najbolje rezultate - istakli su neurohirurzi KCUS.

Posebno su ponosni na suradnju sa kolegama iz KCUS i ostalih kliničkih centara, a nedavno je, kažu, osnovan i Konzilij za tretiranje cerebrovaskularnih oboljenja.

U KCUS smo ponovo uveli neoperativni endovaskularni tretman za tretiranje cerebrovaskularnih malformacija.

 - Te programe timski radimo sa kolegama iz Slovenije. Timovi broje po dva neurohirurga i dva radiologa što je korisno u smislu usavršavanja i razmjene iskustava. Kontinuirana edukacija radi se svakodnevno - navode u saopćenju iz KCUS-a.   

Novitet na Klinici za neurohirurgiju KCUS je i ugradnja baklofenskih pumpi.

Radi se o suvremenom pristupu terapiji u liječenju spazma mišića kod bolesnika. Takav vid terapije obezbjeđuje stalni nivo lijeka u cerebrospinalnoj tečnosti i bolje efekte, bez značajnih oscilacija. Koriste se manje doze lijeka, uz izbjegavanje sistemskih nuspojava.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo