Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 15:19 |

U Kiseljaku obilježena 24. godišnjica gardijske brigade HVO-a 'Jastrebovi'

FENA Saopćenje

KISELJAK, 18. siječnja (FENA) - U organizaciji 1. pješadijske (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH u četvrtak je u vojarni "Mato Lučić Maturica" u Kiseljaku svečano obilježena 24. godišnjica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a "Jastrebovi".

Predvodeći brojno izaslanstvo hrvatskih dužnosnika sa svih razina vlasti, obljetnici koja je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule hrvatske branitelje, nazočio je i predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović.

"Nastala u vrlo teškim okolnostima, dok se hrvatski narod u Središnjoj Bosni borio za goli opstanak, u siječnju 1994. godine 3. gardijska brigada 'Jastrebovi' okupila je najbolje hrvatske sinove Lašvanske i Lepeničke doline", priopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH Srednjobosanske županije.

Ratnog puta ove brigade, čiji je prvi zapovjednik bio Ilija Nakić, prisjetili su se i govornici na svečanoj akademiji te istaknuli kako je ona bila jamstvo opstojnosti Hrvata u Središnjoj Bosni, ali i žepačkom kraju te Usori.

"Ova brigada je bila okosnica Zbornog područja HVO-a Vitez i naša trajna zadaća je baštiniti njen doprinos kako žrtve ne bi pale u zaborav. Ono što se krvlju brani ne pušta se lako, odnosno nikada", kazao je pukovnik Josip Slišković, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade Oružanih snaga BiH.

U svom govoru brigadir Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH, kazao je kako su Hrvati Središnje Bosne bili izloženi napadima pet korpusa Armije BiH te da su u potpunom okruženju bili podijeljeni u nekoliko enklava.

Nazočnima se na svečanoj akademiji obratila i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, istaknuvši doprinos dijela članova brigade u današnjim Oružanim snagama BiH.

"Osim uvažavanja našeg, hrvatskog doprinosa u izgradnju zajedničke države, moramo poštovati žrtve koje su u ovu borbu utkale ono najvrjednije - svoje živote", kazala je ministrica Pendeš.

Svetu misu je predvodio vojni biskup, mons. Tomo Vukšić koji je u propovijedi podsjetio na pravo na slobodu, koju su poginuli pripadnici HVO-a branili u trenutku njene ugroze, te su na taj način izborili i svoju vječnu slobodu, navodi se u priopćenju.

Svečanosti obilježavanja, nazočili su i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, načelnik Združenog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč, generali Oružanih snaga BiH Ivica Jerkić, Marko Stojčić, Tomo Kolenda, bivši zapovjednici 3. gardijske brigade, članovi obitelji poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, umirovljeni pripadnici brigade, visoki civilni dužnosnici, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, časnici, dočasnici i vojnici.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Brnabić i članovi Vlade Srbije položili cvijeće na mjestu gdje je ubijen Đinđić

Obilježena 32. obljetnica 101. bosansko-brodske brigade HVO-a

Kosovo slavi 16. obljetnicu proglašenja nezavisnosti, Beograd ne priznaje državnost

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo