Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 13:30 |

Centar za zdravo starenje mjesto za druženje osoba treće životne dobi

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Korisnici usluga Centra za zdravo starenje na području općine Centar obilježili su danas, zajedno s prijateljima, drugu godišnjicu rada.

U rad tog centra uključeno je oko 500 članova, a djeluje u okviru projekta koji implementira Udruženje "Partnerstvo za javno zdravlje".

Cilj je različitim sadržajima doprinijeti poboljšanju kvalitete života osoba treće životne dobi, a vrijednost projekta centara za zdravo starenje prepoznao je i Populacijski fond UN-a.

Izvršna koordinatorica Udruženja Partnerstvo za javno zdravlje Sejdefa Bašić Ćatić izjavila je da je taj projekt usrećio mnogo starijih osoba, a polako se širi po cijeloj BiH.

Ističe da su države regije prepoznale Sarajevo kao dobar primjer te se, kako je kazala, nadaju tituli regionalnog centra.    

Centri za zdravo starenje korisnicima nude razne sadržaje poput gimnastike, kurseva stranih jezika, horsko pjevanje, a djeluju i planinarska i likovna sekcija. Redovna su i predavanja o raznim temama.     

U Sarajevu trenutno djeluju četiri centra za zdravo starenje. Na području BiH djeluju centri te vrste postoje i u Modriči, Tuzli i Domaljevcu, a želja za otvaranje centara postoji i u Vogošći, Ilidži, Mostaru, Bijeljini te više općina na području Zeničko-dobojskog kantona.

U muzičkom dijelu današnjeg programa, osim kulturno - zabavne sekcije Centra za zdravo starenje, sudjelovao je Gradski orkestar iz Stoca, a postavljena je i izložba radova nastalih u okviru rada centra.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu