Svijet     | 17.01.2018. 20:41 |

Merkel: Njemačka će suditi o novoj austrijskoj vladi "po njenim djelima"

FENA Internet

BERLIN,  17. januara (FENA) – Kancelarka Angela Merkel u srijedu je upozorila austrijskog čelnika Sebastiana Kurza da će Njemačka suditi o njegovoj novoj koaliciji pod vodstvom konzervativaca s ekstremno desničarskom Slobodarskom strankom (FPOe) po njenim djelima.

Sastanak je održan u jeku napetosti između čelnika dvije vlade oko migracije.

U svom bivšem položaju antiimigracijskog ministra vanjskih poslova, Kurz je kritikovao njemačku kancelarku  zbog njenog liberalnog stava prema izbjeglicama na vrhuncu izbjegličke krize u 2015.

- Sudit ćemo o vama po vašim djelima - poručila je Merkel Kurzu na zajedničkoj konferenciji za novinare s 31-godišnjim šefom vlade, koji je u prvoj posjeti Berlinu otkako je imenovan za austrijskog kancelara u decembru.

Čelnik austrijske konzervativne Narodne stranke, Kurz, opisao je svoju novu vladu u Beču s antiimigrantskom FPOe kao "stabilnu".

Kurz se obratio novinarima nakon razgovora s Merkel koji su trajali duže nego što se očekivalo u njenom berlinskom uredu, i koji su se dotakli tema migracije, austrijske pravne akcije  protiv novih njemačkih cestarina, kao i o borbi njemačke kancelarke da formira novu koalicijsku vladu. 

Merkel i Kutrz usuglasili su se da poduzmu mjere na suzbijanju ilegalne migracije u Evropu, jačaju graničnu sigurnost i da zajednički grade, kako ju je njemačka čelnica nazvala, "snažnu i sigurnu" Evropsku uniju.

- Uvjeren sam da je pogrešno ako trgovci ljudima odlučuju o tome ko će ući u Evropsku uniju - izjavio je Kurz, najmlađi evropski šef vlade, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zbog homofobnih poruka izbačeni iz nogometne reprezentacije Austrije

Austrijski tužioci podnijeli žalbu na odluku suda da Fritzl bude prebačen u obični zatvor

Austrija obustavlja isplate UN-ovoj agenciji za pomoć Palestini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo