Kultura     | 17.01.2018. 20:09 |

Otvorena izložba 'Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar '77'

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 17. januara (FENA) - Muzej Hercegovine organizirao je u srijedu u Mostaru izložbu pod nazivom „Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar '77“, povodom 41. godišnjice pogibije Džemala Bijedića.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke „Džemal Bijedić“ koji se odnosi na sahranu i komemoraciju iz januara 1977. godine, a koju čine fotografije sa mjesta nesreće, fotografije sa komemorativnih sjednica u Skupštini Jugoslavije i Skupštini Bosne i Hercegovine, Saveznoj vladi i rodnom Mostaru.

Pored fotografija, izloženi su i telegrami saučešća, kao i pisanje štampe o tom događaju, prvenstveno mostarske Slobode i sarajevskog Oslobođenja.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan istakao je kako taj Muzej, obilježavajući značajne datume već deset godina zaredom, posebnu pažnju posvećuje datumima vezanim za Džemala Bijedića i za istoriju 20. stoljeća te da su se ove godine opredijelili za dio građe koja je vezana za njegovu sahranu i posljednji oproštaj.

Profesor sa Sarajevskog univerziteta dr. Husnija Kamberović, inače autor knjige „Džemal Bijedić - politička biografija“, naglasio je kako je smrt Džemala Bijedića 18. januara 1977. godine djelovala šokantno za svijet jer je Džemal Bijedić bio jako poznata politička ličnost, čovjek koji je u svojoj političkoj karijeri obišao brojne zemalja, uključujući i najveće zemlje svijeta - SAD, Kinu, Sovjetski Savez, te razgovarao s mnogim državnicima u svijetu.

- Svi mediji u svijetu pisali su o nesreći, tragediji koja je zadesila jugoslavensku državu. Niko tu tragediju nije svodio samo na smrt jednog jugoslavenskog predsjednika nego su je uvijek dovodili u vezu sa smrću jednog čovjeka koji je imao ogromnu međunarodnu reputaciju, ne samo u nesvrstanom svijetu, nego i na istoku i na zapadu.

- Bijedić je bio reprezentant jugoslavenskog statusa u to vrijeme u svijetu i današnje postjugoslavenske države ne mogu se ni približiti tom značaju koji su i Bijedić i jugoslavenska država u to vrijeme imali u međunarodnim odnosima - zaključio je Kamberović.

Izložba u Centru za kulturu Mostar ostat će otvorena narednih sedam dana.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije