Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 18:29 |

Završena poslanička rasprava o SDA-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji su predložili poslanici Stranke demokratske akcije (SDA): Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Šefik Džaferović, Safer Demirović, Hazim Rančić, Asim Sarajlić i Šemsudin Mehmedović.

Džaferović je, pojašnjavajući predložena rješenja, kazao da taj prijedlog zakona ne obuhvata pitanje Predsjedništva BiH, jer je to pitanje vezano za implementaciju Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ i nekoliko drugih povezanih odluka, „za što je, po našoj procjeni, potrebno promijeniti prije svega Ustav BiH“.

- Naš prijedlog zakona se bavi popunom Doma naroda Federacije BiH i izbora vezanih za Grad Mostar - naveo je Džaferović.

Kada je u pitanju Dom naroda Federacije BiH, Džaferović kaže da njihov prijedlog poštuje odluku Ustavnog suda BiH, poštuje Ustav FBiH, Ustav BiH, međunarodne standarde o toj temi.

Pojašnjava da je osnova za izračun delegata po pojedinim kantonima popis iz 1991. godine.

- Poštuje se ustavna norma da se iz svakog kantona treba izabrati najmanje po jedan, ukoliko je takav izabran, iz svakog konstitutivnog naroda. Daje se jedna formula koja u potpunosti implementira Odluku Ustavnog suda - kazao je Džaferović.

Obrazlažući predloženo rješenje za Mostar, naveo je da je to poznato rješenje koje su, zajedno sa SBB-om BiH, predložili pred Lokalne izbore 2016. godine. To je u potpunosti prepisano rješenje iz tog rješenja.

Džaferović je predložio da Dom podrži ovo rješenje u prvom čitanju kako bi mogli ići u drugu, amandmansku fazu.

Presjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da su predlagači  predložili protuustavno rješenje.

- Ostaje se pri želji da se drugima bira njihove predstavnike - smatra Lovrinović.

Komentirajući predloženo rješenje za Grad Mostar, Lovrinović je kazao da su „zaboravili da stave samo jednu rečenicu, da se ovakvi principi možda mogu primjeniti na druge gradove, bar alternativno da su to stavili“.

Kad je u pitanju Dom naroda, Lovrinović kaže da je zamjetno da „u zadnje vrijeme sve stranke političke bošnjačke provinijencije, žele pretvoriti Dom naroda u drugi građanski dom“.

Poslanik Sadik Ahmetović (Nezavisni blok) je kazao da ni jedan od ova dva prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koje poslanici danas razmatraju neće dobiti podršku, „i predlagači su to znali“.

- Mislim da je greška napravljena i ona se mora ispraviti, kad je bila prva odluka o konstitutivnosti naroda, kada su ustavi entiteta asimetrično postavljeni. Oni sami kao takvi drugačije definiraju pozicije naroda u entitetima - kazao je Ahmetović.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH) je kazala da ovaj prijedlog Izbornog zakona smatra protuustavnim i neprihvatljivim „sa aspekta odluke koje trebamo implementirati“.

- Na žalost, ne vidim načina da bi se mogao popraviti kroz amandmansku fazu, iz razloga neustavnosti - smatra Krišto.

Nakon što je okončana rasprava o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH koji su predložili poslanici SDA, počela je rasprava u drugom čitanju o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma razmatrala je uložene amandmane te odlučila da od uloženih dvadesetak amandmana usvoji set od tri amandmana.

Prije početka poslaničke rasprave o prijedlogu budžeta institucija BiH u drugom čitanju, predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fornte Damir Bećirović je zatražio polusatnu pauzu koja bi trebala završiti u 18.35 sati.

Međutim, predsjedavajuća Doma Borjana Krišto je najavila da će Dom nakon te pauze raditi do 18.45 sati, nakon čega bi trebala uslijediti pauza do 21.00 sat kako bi članovi Kolegija  Doma mogli prisustvovati večeri sa predsjednicom Republike Hrvatske koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'