Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 19:23 |

Predsjedništvo BiH -Što hitnije dostaviti odgovore na Upitnik Evropske komisije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Izvještaj Vijeća ministara BiH o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

- Zadužuje se Vijeće ministara da, u saradnji s Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko Distrikta, poduzme sve neophodne aktivnosti u cilju što hitnije dostave odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji - navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.   

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje Memoranduma o razumijevanju Vijeća ministara BiH i Hašemitske Kraljevine Jordan o saradnji u oblasti veterinarstva, te projektnog sporazuma „Naučna saradnja za podršku odgovornom ribarstvu u Jadranskom moru/podrška za uspostavljanje podregionalnog sistema za praćenje ribarstva“ - AdriaMed, između Vijeća ministara BiH i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Odobreno je zaključivanje i Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije u oblasti vanjske migracije radne snage i Memoranduma o saradnji Arhiva BiH i Državne arhivske agencije Republike Bugarske, kao i Posebnog sporazuma između Vijeća ministara BiH, koje zastupa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Švedske, koju zastupa švedska Međunarodna razvojna agencija za saradnju za podršku provođenju programa FIGAP II (2017 - 2021).

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvaćanju Nota sporazuma o saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o prihvaćanju projekata tehničke saradnje za 2013. godinu, Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o uvjetima putovanja državljana dviju država, te Protokola kojim se mijenja i dopunjava Sporazum o međunarodnom povremenom prijevozu putnika običnim i putničkim autobusima (INTERBUS sporazum) tako što se mogućnost pristupanja proširuje na Kraljevinu Maroko.

Donesena je odluka i o prihvaćanju Aneksa VI Memoranduma o razumijevanju za uspostavu Fonda za reformu javne uprave između Odjela za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, Agencije za međunarodni razvoj i saradnju Švedske, Ministarstva za razvoj i saradnju Nizozemske, Delegacije Evropske unije u BiH i Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH, Vlade RS, Vlade Brčko Distrikta i Ministarstva finansija i trezora BiH.

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluke o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o međusobnoj zaštiti tajnih podataka.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji Protokola kojim se mijenjaju i dopunjavaju određene odredbe Sporazuma o zračnom prijevozu između Vlade Države Katar i Vijeća ministara BiH, Amandmana broj 4 na Ugovor o finansiranju, zaključen između BiH i Evropske investicione banke 21.12.2005. godine u Sarajevu i 28.12.2005. godine u Luxembourgu (Ugovor o finansiranju) - Željeznice u BiH II  (FI 23.376), Sporazuma o investicionom grantu (Koridor Vc – „Izgradnja dionice autoceste  Svilaj – Odžak“) između BiH i Evropske investicione banke, te Međunarodne konvencija o mjerenju tonaže brodova iz 1969. godine (London, 23.6.1969.  godine).

Donesena je i odluka o ratifikaciji Izmjena Sporazuma o grantu Fonda za globalni okoliš (Projekt I smanjenja okolišnog zagađenja Jadranskog mora) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Fonda za globalni okoliš (GEF Grant No.TF 017727), Amandmana br. 1 na Ugovor o finansiranju, zaključen između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i JP Autoputevi RS 12.12.2013. godine u Luxembourgu, 13.12.2013. godine u Banjoj Luci i 16.12.2013. godine u Sarajevu (Ugovor o finansiranju) za Projekt „Autocesta Banja Luka – Doboj“ (FI 82.135- SERAPIS 2011-0622).

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji Ugovora o zajmu (GrCF: Projekt „Vodovod Sarajevo“) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine za period 2016 – 2019, Sporazuma o zajmu (zajam za razvojnu politiku javnih finansija) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Amandmana na Okvirni sporazum o kreditu od 13.5.2014. između BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope za finansiranje projekata zatvaranja kolektivnih centara - LD 1789 (2013), Amandmana na Okvirni sporazum o kreditu od 28.5.2013. između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH za finansiranje Projekta jačanja sektora zdravstva - faza 2LD 1747 (2011).

Donesena je i odluka o ratifikaciji Sporazuma između BiH i Evropske unije o učestvovanju BiH u Trećem programu za djelovanje Unije u oblasti zdravstva (2014 - 2020), Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti turizma, Nota sporazuma o finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke za 2016., te Ugovora Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o evropskom partnerstvu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo