Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 16:31 |

Inzko : Najvažnije je da postoji politička volja

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini danas se susrela i sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Inzko je razgovor sa hrvatskom predsjednicom ocijenio konstruktivnim dodajući da su teme bile ekonomija i politika, kao i da je bilo riječi o Izbornom zakonu.

- Što se tiče Izbornog zakona informisali smo predsjednicu Grabar-Kitarović da su vodeći u dijalogu sa strankama evropska zajednica i Amerika, ali u tim razgovorima učestvuje i OHR - kazao je Inzko dodajući da se u vezi izbornog zakonodavstva konsultuju sa stručnjakom za tu oblast iz Belgije, koji posjećuje stranke u Bosni i Hercegovini.

Inzko je dodao da postoje određene opcije, ali da je rano detaljnije govoriti o tome.

- Najvažnije je da postoji politička volja. Ukoliko dođe do rješenja, niko neće biti potpuno zadovoljan - naveo je Inzko.

Što se tiče ekonomije između BiH i Hrvatske, Inzko je kazao da je Hrvatska drugi najveći investitor u BiH, nakon Austrije.

 - Hrvatska ja također jedan od najvećih bh. trgovačkih partnera, a obim trgovinske razmjene između dviju zemalja je oko četiri milijarde KM, izjavio je Inzko nakon susreta sa hrvatskom predsjednicom Grabar-Kitarović.

Sastanak je održan u  prostorijama Ambasade R Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grabar-Kitarović: BiH treba dobiti status kandidata za EU

Inzko pozvao političare na donošenje zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici

Inzko:Ove godine poruka Uskrsa jasnije nego ikad odzvanja u našim srcima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'