Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 13:12 |

Grabar-Kitarović: Hrvatska se neće miješati u unutrašnje stvari BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, odbacila je, nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH, tvrdnje o miješanju Hrvatske u unutrašnje stvari BiH, dodajući da se u posljednje vrijeme stvarala negativna klima u odnosima dviju zemalja.

- Hrvatska je obavezana pratiti dešavanja u BiH i prijateljski ukazivati na te procese, ali to se nikako ne može tumačiti kao miješanje u unutrašnja pitanja. Hrvatska zagovara načela na kojima je postavljena BiH - istaknula je, ističući da možda ne postoje države koje su više upućene jedna na drugu kao BiH i Hrvatska.

Za nju je od velike važnosti da je BiH domovina i hrvatskog naroda, ali je za Hrvatsku važna i dobrobit svih građana i naroda BiH bez obzira na vjeru i naciju.

- To što se mi zalažemo za prava hrvatskog naroda, ne znači da želimo da ta prava idu na ušrtb drugih naroda i građana BiH. Hrvati u BiH nikad nisu bili nacionalna manjina, niti će ikada biti. Uvijek su živjeli tu i živjet će - poručila je.

Dodala je da je ključno osigurati nakon jesenskih izbora BiH funkcioniranje institucija, kazavši da ne želi da bh. zakonodavstvo pišu međunarodne institucije niti međunarodna zajednica, nego da to rade izabrani dužnosnici.

- Za to je potrebna politička hrabrost i mudrost i nadam se da će je političari naći za dobrobit svojih naroda. BiH nije imala niti će imati većeg zagovornika evropskog puta od Hrvatske. Hrvatska spada među nekoliko država koja zagovara argument da treba priznati kredibilni napor i radimo na tome da bismo pridobili i ostale saveznice - naglasila je.

Na susretu s članovima Predsjedništva BiH bilo je razgovora o Izbornom zakonu, a Grabar-Kitarović je navela da je u tom smislu važno poštivanje odluke Ustavnog suda kako bi se u BiH izbjeglo stanje kakvo je trenutno u Mostaru.

- Želimo da BiH nastavi kročiti putem razvoja, ali u elemente izmjene izbornog zakonodavstva nismo ulazili. Nismo nametali rješenja samo želimo pomoći da se problemi riješe, a o rješenjima trebaju razgovarati legitimni predstavnici tri naroda - jasno je kazala hrvatska predsjednica.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović napomenuo je da je rok do kojeg se unutar BiH može razgovarati o izmjenama Izbornog zakona maj ove godine jer bi se tada trebali raspisati izbori, najavljujući da će se pokušati tražiti rješenja do tada.

Grabar-Kitarović kazala je i da su joj se pripisivale izjave koje nije davala, ali kada je u pitanju sigurnost, ekstremizam i terorizam to su pitanja za sve države od kojih se nijedna od država ne može suočavati u izolaciji nego se na tom mora raditi da se spriječe bilo kakvi napadi na građane.

Kaže da su nedoumice u vezi s tim raščišćene tokom razgovora sigurnosnih službi dviju država, a nakon toga te službe su počele snažnije sarađivati.

Poželjela je i da ovo područje, nakon sukoba devedesetih, postane područje koje će prevazići međusobne razmirice te da se nastavi putem mira kao i da ovaj region postane primjer drugim područjima na svijetu.

Za nju je preduvjet trajnog mira i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope da sve države postanu članice Evropske unije i Sjevernoatlantskog saveza (NATO) te da se u okrilju zajedničke asocijacije rješavaju otvorena pitanja prije nego ona postanu problemi.

Grabar-Kitarović i predsjedavajući Čović osvrnuli su se na pitanje izgradnje Pelješkog mosta, a predsjednica je izrazila stav da ono nije usmjereno protiv BiH niti daljnjeg razvoja Neuma.

Ponovila je da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta unutrašnje, razvojno pitanje Hrvatske koja ima namjeru povezati svoj teritorij, a samim tim rasteretit će se i put kroz Neum.

Čović je dodao da BiH još nema strategiju razvoja vanjske politike BiH, ali postoji mogućnost da ona bude danas usvojena na sjednici Predsjedništva BiH, a Pelješki most je pitanje dvije države, a ne pojedinačnih naroda.

- Tako ćemo se prema tome odnositi. Nemamo usaglašen stav o tome. Zalažem se za zaštitu interesa BiH i to ćemo i raditi. Neum je strateški interes BiH, a u njemu dominantno živi hrvatski naroda - podsjetio je Čović.

Ponovio je da je izgradnja Pelješkog mosta i strateški interes BiH koji samo može nadopuniti ideje o otvaranju tog dijela zemlje za sve građane Evrope.

Nakon sastanka s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, predsjednica Grabar-Kitarović razgovarat će s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Čović: Nastavljamo podržavati Izrael, Južna plinska interkonekcija strateški projekt

Čović: Nismo postigli dogovor, nastavljamo s radom (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo