Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 12:49 |

Udruženje pedagoga KS odalo priznanje kolegici Bosnić za humanost

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Udruženje pedagoga Kantona Sarajevo, u srijedu je održalo Skupštinu udruženja, te odalo priznanje i zahvalnicu koleginici Rabiji Bosnić za humano djelo (doniranje bubrega kolegi).

Priznanje je uručeno i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, Udruženju „Duga“ i OSCE-u.

Predsjednica Udruženja pedagoga KS Samela Alagić je uz čestitke dobitnicima priznanja podsjetila na veliku i časnu ulogu koju pedagozi imaju u obrazovnom sistemu ne samo u BiH, nego i u svijetu, ali da se malo pažnje posvećuje pedagozima.

- Od nas pedagoga se očekuje da budu izvršioci promjena, dok su se, istovremeno, poteškoće s kojima se suočavaju višestruko povećale - kazala je Alagić i dodala da uloga pedagoga postaje sve složenija i zahtjevnija, kompleksnija, dok se radni uvjeti, materijalni i profesionalni status zanemaruju.

Zaključila je, da s obzirom da su očekivanja od obrazovno-odgojnih institucija i njihovih uposlenika velika, stoga je usavršavanje pedagoga potrebno organizirati u skladu sa savremenim trendovima jer se obrazovna tehnologija i programi svakodnevno mijenjaju, ali i da i pedagog mora biti otvoren i spreman za promjene.

Kanton Sarajevo pruža podršku radu Udruženja pedagoga KS, a to je danas potvrdio resorni ministar Elvir Kazazović.

On je u obraćanju članovima Udruženja pedagoga kazao da je komunikacija i saradnja neophodna u cilju unapređenja obrazovnog procesa u KS-u, unpaređenja statusa pedagoga, zastupljenost principa pravednosti.

Podsjetio je da je resorno ministarstvo jako puno uradilo na zakonskoj regulativi, a posebno ga raduje, kao i sve roditelje, to što je Vlada KS utvrdila Nacrt zakona o udžbenicima, jedan udžbenik za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji.

Stoga je, kazao je Kazazović, neophodna saradnja sa svim odgojno-obrazovnim institucijama, a imajući u vidu značaj i ulogu pedagoga, Kanton Sarajevo podržava rad pedagoga okupljenih u Udruženje pedagoga KS. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Članovi Skupštine i Vlade KS: Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu