Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 12:45 |

PSBiH - Okončana rasprava o izmjenama Izbornog zakona BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji mu je uputio Dom naroda nakon što ga je usvojio na prijedlog Kluba hrvatskih delegata. 

Predloženim izmjenama se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Presjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) podsjetila je da se razlozi za donošenje ovog zakona ogledaju prvenstveno u provedbi Odluke Ustavnog suda BiH koja se poziva na opće načelo demokracije, prema kome jedan narod ne bira drugom političke predstavnike.

- Obzirom na to da je BiH demokratska država i da funkcionira temeljem zakona i slobodnih demokratskih izbora, to znači da se demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem, odnosno izborom onih koje predstavlja i čije interese zastupa - pojasnila je Krišto.

Poslanik Momčilo Novaković (PDP-NDP) je tokom diskusije kazao da neće podržati ni ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, a ni onaj koji su predložili poslanici SDA, koji je također na dnevnom redu današnje sjednice.

Smatra da usvajanje bilo kojeg od ova dva prijedloga "komplikuje daljnje odnose u BiH“.

- Mislim da, bez obzira što se radi o Izbornom zakonu BiH, suština problema, odnosno rješenje je u Federaciji BiH. To je stvar koja se mora riješiti unutar Federacije. Zbog toga vidim jedini način da se riješi, da se ponovno sjede za sto, da oni koji ga mogu riješiti dođu do rješenja i predlože ga usaglašenog ovom parlamentu i da to pitanje na takav način skinemo s dnevnog reda - mišljenja je Novaković.

Usvajanje bilo kog projedloga, dodaje, proizvest će mnogo goru situaciju nego što je danas.

Poslanik Saša Magazinović (SDP BiH) je kazao da sumnja u namjeru da je uopšte cilj većeg broja političkih stranaka na vlasti da se Izborni zakon promijeni.

- Mislim da je konačni cilj da se zakon ne promijeni, da se uđe u izbore, da se oni održe, a prije toga da se govori o tome da to nije moguće, ali ipak pod pritiskom stranaca da se izbori održe, a da se onda uz snažan politički uticaj na članove Centralne izborne komisije, kreiraju rezultati izbora - kazao je Magazinović.

Dodao je da je on za to da poslanici učine svoj maksimum, da omoguće legitiman izbor, "a legitiman izbor je ono što narod želi, a ne što žele oni koji na dan izbora u sedam sati ujutro već imaju 20, 30 ili 50 hiljada ubačenih listića unaprijed“.

- Mi nismo imali legitimne izbore, jer se na našim izborima dešavaju krađe - ustvrdio je Magazinović.

Poslanik Salko Sokolović (Nezavisni blok) je kazao da je, računajući na status Bošnjaka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), "Bošnjacima pod hitno potrebna ravnopravnost u BiH“.

- Inače smatram da su Bošnjaci najugroženiji narod u BiH, računajući na njihov status u entitetu RS, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Livanjskom kantonu, Posavskom kantonu...Ne možete me ubijediti da, kad je HNK u pitanju, izbor delegata u Dom naroda, da 24 hiljade Hrvata zastupa jedan delegat, da 92 hiljade Bošnjaka zastupa jedan delegat i da 3.200 Srba zastupa jedan delegat - kazao je Sokolović.

Poslanik Zaim Backović (BPS) je kazao da "ne može sebi da dođe" zbog toga kako se interpretira Ustav ove države, naročito jer Ustav BiH ima prvi član koji je "u biti sveto pismo za ono gdje mi stremimo - Konvencija o ljudskim pravima“.

- To je prvi član Ustava države BiH - istaknuo je Backović.

Kazao je da neće podržati ovakav prijedlog zakona niti će "učiniti i jedan korak da bilo koje biće u ovoj državi bude biće drugog reda“.

Poslanik Nikola Špirić (SNSD) je mišljenja da "ne postoji dobra volja da se o očiglednom problemu razgovara na demokratski način“.

Poslanik Senad Šepić (Nezavisni blok) je kazao da treba napraviti tu situaciju "u kojoj će naši građani - Srbi, Hrvati i Bošnjaci, biti do kraja uvjereni da ono što oni izaberu, ono što oni zaokruže, da će to biti prepoznato i da će ti ljudi sjediti u parlamentima“.

Poslanica Diana Zelenika (HDZ 1990) je kazala da joj je čudna formulacija koju je izrekao poslanik Salko Sokolović "kada kaže da su Bošnjaci najviše ugroženi“.

- Malo mi je čudno da je najbrojniji narod, koji je četiri puta brojniji u odnosu na Hrvate, po zadnjem popisu iz 2013. godine, najviše ugrožen - kazala je Zelenika.

Po okončanju rasprave, poslanici su se izjašnjavali o prijedlogu da odmah glasaju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su razmatrali po hitnoj proceduli, ali taj prijedlog nije prihvaćen pa će se o njemu izjašnjavati kada okončaju raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda.

Poslanici su započeli raspravu o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, koja će biti nastavljena poslije pauze koja je data kako bi se članovi Kolegija Doma mogli sastati s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar - Kitarović koja boravi u posjeti BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo